Eleverna har sommarlov och semestern knackar på dörren. För politiker, organisationer, myndigheter och företag är Almedalsveckan det sista som sker innan sommarledigheten. Almedalen sätter därför agendan för hösten och det sista arbetet med höstbudgeten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Under veckan har integration varit i fokus. Partiledarna pratar om ”flyktingströmmen” och missar människorna bakom siffrorna. I stället har en debatt om vad svenskhet är blossat upp. De svenska värderingarna sägs stå för allt gott i världen. De människor som har flytt hit blir därför till ett hot mot jämlikhet och jämställdhet. Trots att det är från hot och våld som människor har flytt.
Partierna har gjort utspel kring att det ska vara olagligt att hota blåljuspersonal. Det är redan olagligt. Moderaterna vill att det inte ska gå att få många bidrag samtidigt. Det går inte att få parallella bidrag på grund av reglementet. Socialdemokraterna hyllar ”svenskheten”, i stället för att lyfta ojämlikheten. Det hela blir likt Don Quijotes strid mot väderkvarnarna, där partiernas bild inte överensstämmer med de problem som finns.
Asylprocessen, möjligheten till bostad, arbete och utbildning är politiska områden som behöver förbättras. Om systemen hade fungerat väl innan förra året hade situationen klarats av bättre. Dagens trötta handläggare, socionomer och lärare visar att arbetsmiljön har varit ohållbar under lång tid. Även byggindustrin saknar kompetens. För att förbättra asylprocessen, bostadsmarknaden och sysselsättningen behövs därför mer utbildad personal.
För det första behöver fler få chansen att studera. Validering av kunskaper från tidigare utbildning behöver förbättras. Detta sker nu bland annat genom snabbspår inom bristyrken. Regeringens tillträdesutredning ska undersöka hur fler människor kan bli behöriga till högskolan. Nästa steg är att se till att även reell kompetens från yrkeslivet kan valideras.
För det andra behövs större flexibilitet. Utbildning ger generiska kunskaper och erfarenheter från en sektor kan användas i en annan. I Sverige har utbildning ofta ett stuprörstänk kopplat till ett yrke. I stället behöver förmågorna som utbildningen utvecklar stå i fokus. Exempelvis är en humanist mycket duktig på källkritik, vilket är en tillgång inom företagsvärlden.
För det tredje behövs en diskussion kring professionernas roll. Sverige står inför brist på lärare, socionomer och vårdpersonal. Behoven inom dessa områden kommer samtidigt att öka. Det behövs avvägningar som skapar bättre arbetsvillkor samtidigt som fler människor kan tas om hand. Lärarassistenter är ett sådant förslag. Det behövs fler liknande idéer.
Målet måste vara att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle. Det behövs lösningar som hjälper på både kort och lång sikt. Att lösa lärarbristen genom att ge lärare orimligt mycket att göra kommer inte att locka fler till yrket. För att skapa hållbar politik bortanför partiledarnas tal behövs därför organisationernas, myndigheternas och företagens perspektiv. Hur kan du hjälpa oss politiker till rätt destination?