Den största satsning i bostadsbudgeten går till – rot. Taket ska höjas från dagens 50 000 till 75 000 kronor per år. Kalaset för detta, som även innefattar rut, beräknas kosta en miljard svenska kronor.
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) kallar det för ”åtgärder för att stärka bygg- och bostadssektorn”.
Det hade varit skrattretande om det inte varit för hur galet detta är och vilka konsekvenserna som det kan leda till.
Vi behöver bostäder men får köksrenoveringar.
Enligt Stockholms bostadsförmedling som startades 1947 köar idag 810 000 personer vilket är rekord. Stigande räntor och ändrade krav på insatsen för banklån är några av förklaringarna. Trycket på bostäder är med andra ord stort. Bostäder som inte finns.
Byggandet över hela landet har saktat in också som en följd av stigande räntor och ökade byggkostnader. I Stockholmsregionen är det extra kännbart.
För att möta behoven skulle det behöva byggas minst 20 000 nya bostäder årligen. Men de senaste åren har siffran varit på 15 000.
Enligt Länsstyrelsen i Stockholm som Dagens Nyheter talat med är det bara 4 000 nya bostäder som kommer att påbörjas i år och nästa år sjunker siffran till 3 000.
Sveriges framtid står på spel, utan bostäder får företag svårt att rekrytera, utan bostäder med rimliga hyror blir det svårt att göra något åt trångboddheten.
Människor med samhällsbärande yrken som polis och vårdpersonal får svårt att bo i områden där de behövs.
I det här läget behöver inte rika mer pengar för att renovera kök. Och jo, det är rika som har störst nytta av rot.
Enligt beräkningar som Hyresgästföreningen gjort går nästan hälften av rot-avdraget till de grupper med högst inkomst och skillnaderna mellan Sveriges kommuner är stora. Elva gånger så mycket avdrag per invånare görs i Danderyd som i Dorotea.
Med andra ord, under 2021 gick 45 procent av bidraget till personer med en årsinkomst över 500 000 kronor. Det verkar som om ju högre inkomsten är, desto mer nyttjas rot.
Bland de som tjänar en miljon är det nästan hälften som använt rotavdraget under 2021.
Dessutom är det en inbyggd orättvisa med rot-avdraget eftersom bara de som äger sin bostad eller fritidshus kan få bidraget. Den som hyr får inte ett enda öre.
Det är varken rimligt eller rättvist att staten fortsätter att subventionera det ägda boendet med hjälp av ränteavdrag och saftiga rot-bidrag. Pengar som tas från det gemensamma.
För att få ytterligare perspektiv på vem som får mest kan man jämföra rot-avdraget med bostadsbidraget. Enligt Hyresgästföreningen gick nästan tre gånger så mycket till rot jämfört med bostadsbidraget under 2022.
Det finns mycket som staten skulle kunna göra för att öka bostadsbyggandet genom att ta större ekonomiskt ansvar. Fackförbundet Byggnads föreslår bland annat att man ska återinföra och utveckla investeringsstödet och komplettera det med förmånliga bygglån mot att en lägre hyra sätts.
Bra idéer som vi inte kommer se den här regeringen implementera. Deras mål är bostadsbrist och att fattiga ska slåss om bostäder.
Rätten till ett drägligt boende är inte och har aldrig varit en fråga för högern.