Tunga chefer hade inga som helst problem att skryta, framför allt genom att positionera sig mot konkurrenter: Titta, vi är bättre än den och den. Men om du i stället konsulterar statistik från Rättviseförmedlingen är det ingen tvekan om att medier misslyckas kapitalt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Dagens Industri: 23,5 procent kvinnor.
Aftonbladet: 24,7 procent kvinnor.
Metro: 25,5 procent kvinnor.
Sveriges Television: 27,8 procent kvinnor.
Svenska Dagbladet: 28,1 procent kvinnor.
Dagens Nyheter: 30,5 procent kvinnor.
Expressen: 33,2 procent kvinnor.
Sveriges Radio: 35,3 procent kvinnor.
Det här bekräftar vad många andra studier redan visat, att svenska medier håller internationell klass vad gäller jämställdhet. De är lika dåliga.
I bästa fall är tre av tio intervjuade kvinnor. Trots att kvinnor utgör halva befolkningen. Sämst representation är det när ämnet är ekonomi och näringsliv, där får kvinnor uttala sig i pinsamma 18 procent av nyheterna.
Ska det vara så här? Nej, det tycker väl ingen. Inte heller medierna som granskats av Rättviseförmedlingen. Flera av dem rapporterar om snedfördelningen. Men som om bristen ligger utanför den egna redaktionen, utan att redovisa internt framtagen statistik. Om nu sådan existerar.
Alla – ja, alla – svenska medier har kapacitet att sammanställa statistik av det här slaget. Det är inte svårt. Dessutom älskar medier att räkna. De gör det hela tiden.
Hur många tecknade prenumeration i går, vad blir annonsintäkten i morgon, vilken inverkan har Facebook på trafik, vilket material blir delat, vad hände med räckvidden senaste kvartalet, hur många läsare över 50 år, hur många under 25, vilka ställer om till digital prenumeration …
Givetvis ska du ha full koll på det här om du har ambitionen att driva ett affärsmässigt, framtidsfokuserat företag. Inga konstigheter. Så hur kan medier till synes obekymrat leverera journalistik som är så undermålig sett till representation att den signalerar till landets fem miljoner kvinnor att deras erfarenhet och kompetens värderas lägre än mäns? Det övergår mitt förstånd. Det är inte rationellt. Men diskriminering är inte rationellt.
Det saknas en dagstidning i Rättviseförmedlingens rapport. Dagens ETC har inte granskats. Som tur är skärskådar vi oss själva. Dels dagligen, dels i mer utförliga sammanställningar.
Känns det som om du har läst den här artikeln tidigare? Jag skriver den mot slutet av varje år sedan vi startade 2014 – med löftet om att vara en feministisk dagstidning.
Män ska inte ha tolkningsföreträde i Dagens ETC. Det är just erfarenhet och kompetens som ska vara avgörande. Inte kön. Varken när vi intervjuar eller när vi väljer medarbetare.
2017 borde det vara självklart för alla. Dock:
”Sverige vill gärna se sig som världens mest jämställda land, men faktum är att vi i nyhetsrapportering är omkörda av länder som USA, Rumänien, Peru och Pakistan”, säger Maria Edström, författare till en annan rapport, ”Räkna med kvinnor”.
Den kom 2015 och visar att svenska medier inte bara är katastrofalt usla på jämställdhet när de jämförs med varandra, utan dessutom har halkat efter flera länder sett till nyhetsutbud.
Det handlar om mer än procentsatser. Det handlar om sämre journalistik, en torftigare berättelse om verkligheten. Hur klarar sig Dagens ETC?
2014: 48 procent kvinnor.
2015: 49 procent kvinnor.
2016: 51 procent kvinnor.
2017: 52 procent kvinnor.
Sammanställningen omfattar intervjupersoner i tidningens alla avdelningar, personer som syns på bild samt frilansmedarbetare. Mer detaljerad statistik ser du här.
Dagens ETC är Sveriges första jämställda dagstidning. Dagens ETC är Sveriges enda feministiska dagstidning.
Det är inte magi. Det finns inget hemligt recept. Faktum är att det är löjligt enkelt – om alla inblandade förstår varför det är ohållbart att ge män tolkningsföreträde bara för att de är män.
Rättviseförmedlingen skriver: ”Vissa säger att förändring kräver tid. Det är fel. Förändring kräver inte tid. Förändring kräver initiativ.”
Vi på Dagens ETC delar gärna med oss till redaktioner som inte kommer vidare. Varsågod, fem åtgärder som ger förutsättningar att ta initiativ, att frigöra sig ur ojämställdhet.
• Vi förutsätter att kvinnor har lika mycket kunskaper och publiceringsvärda erfarenheter som män.
• Vi tänker jämställdhet genom planering och produktion.
• Vi räknar kvinnor och män.
• Vi presenterar löpande statistik för prenumeranter. Varje dag. Utan undantag.
• Vi utvärderar. Även fördjupande sammanställningar sker med total transparens.
Vår metod fungerar. Läsarna ställer sig dessutom bakom den, i senaste enkäten svarade nio av tio att de tycker att det är viktigt att vi kvantifierar balansen mellan kvinnor och män för att kunna åstadkomma mer kvalitativ journalistik. Läsarna ser själva skillnaden.
Det finns säkert andra vägar mot jämställda medier. Dagens ETC är inte facit. Även om vi uppvisar resultat som andra redaktioner drömmer om, förhoppningsvis drömmer om. Allt tar dock sin början i ett erkännande.
Att det är ett problem att konsekvent välja män. På så många sätt. Inte minst ur perspektivet att det signalerar låg självbevarelsedrift.
För vem kan ens fantisera om att läsare/tittare/lyssnare kommer att nöja sig med
medier som underordnar
kvinnan och bestjäl henne sin röst.