På väg därifrån stoppas bilen av tre polisbilar. Civilklädda poliser griper Ferit Celik som hålls häktad i väntan på prövning.
Anledningen? Han påstås ha brutit mot tysk lag genom att kämpa för kurdiska rättigheter.
Det han en gång i tiden beviljades asyl för i Sverige.
Dagens ETC har skrivit om flera fall av Säpostämplade och utvisningshotade kurder i Sverige. Inte minst har Joakim Medin bevakat frågan länge och bland annat kunnat visa att Säpo åsiktsregistrerar kurder med vänsteråsikter, vilket lett till utvisningar och i värsta fall fängelsestraff i Turkiet.
Frågan har aktualiserats sedan jakten på ett Nato-medlemskap togs upp. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan var inte blygsam när han formulerade sina krav på Sverige.
Plötsligt hade vi förbundit oss till att slå ned på aktiviteter av bland annat kurdiska PKK och att ”snabbt och grundligt” hantera Turkiets krav på utlämningar av individer som påstås tillhöra organisationer som terrorstämplats av Turkiet.
I en intervju med den statliga turkiska nyhetsbyrån 2023 använde utrikesminister Tobias Billström (M) utvisningar av kurder som exempel på hur Sverige gått Turkiet till mötes i den turkiska terrorismbekämpningen.
De som utvisades under Sveriges försök att göra Erdoğan nöjd blev förhandlingskort i Natoprocessen. Sveriges utrikesminister hade pekat ut dem som terrorister – och så var det med det. Säpo behövde inte ens ha några belägg.
Företeelsen är med andra ord inte ny, men tillåts pågå. Häromveckan beslutade Migrationsverket om utvisning av journalisten Berita på kurdiska Aryen TV, vilket Flamman var först med att rapportera. Det skedde på begäran av Säpo, som klassat Beritan som ett säkerhetshot.
Nu är det Ferit Celiks tur att ställas inför rätta.
I hans fall är det i Tyskland han anklagas för brott. Celik är anhållen för att ha organiserat en demonstration i Tyskland 2020, för ett frisläppande av PKK-ledaren Abdullah Öcalan som suttit frihetsberövad i Turkiet i 25 år.
– Under demonstrationen viftades det självklart med PKK-flaggor och bilder på Abdullah Öcalan. I Sverige har det ännu inte bedömts som brott mot den nya terrorlagstiftningen att visa symboler för PKK. Den svenska yttrandefriheten har visat sig stark, säger Ferit Celiks advokat Terfa Nisébini till Dagens ETC.
Men nu riskerar Ferit Celik alltså att överlämnas till Tyskland.
Han står också anklagad för att ha organiserat en insamling av bidrag genom insamlingsstiftelsen och humanitära hjälporganisationen Kurdiska röda solen, med syfte att hjälpa civila efter kriget i Syrien.
I framställan anklagas Ferit Celik även för att ha arrangerat ett evenemang med syfte att protestera mot förbudet för HDP (numera DEM), ett parti som turkiska myndigheter försökt förbjuda sedan 2021, samt Turkiets utträde från Istanbulkonventionen.
Det senare är ett juridiskt bindande avtal om våld mot kvinnor som beskriver avskaffandet av våld mot kvinnor som nödvändigt för att uppnå jämställdhet, ratificerat av Sverige sedan 2014. Turkiet drog sig ur 2021, vilket ledde till turkiska protester och internationell kritik.
– Detta är alltså de ”brottsliga” gärningar som Tyskland menar att Ferit Celik gjort sig skyldig till. Anordnande av demonstration, protester mot det föreståendet förbudet för ett legalt parti i Turkiet och för sitt arbete mot mäns våld mot kvinnor och jämställdhet. Vid genomläsning av förundersökningsprotokollet är det svårt för mig som advokat att förstå vad som faktiskt är brottsligt, säger Terfa Nisébini.
Men Tyskland använder alltså epitetet terrorism och Ferit Celik riskerar nu ett maxstraff på 10 års fängelse. För att ha demonstrerat, samlat in pengar till familjer i nöd och verkat för avskaffande av mäns våld mot kvinnor.
Nisébini är fåordig om Säpos agerande. Hon kan inte uttala sig om processen eller vad som sades under förhandlingen på grund av sekretess. Men hon säger att Säpo tycks dela samma värderingar som Turkiet avseende kurdiska aktiviteter.
– Det är oerhört allvarligt. Sverige har historiskt varit en fristad för kurder som sökt skydd från politisk förföljelse. Ärenden som tidigare hade lett till beviljande skickas numera på remiss till Säpo, som vill neka tillstånd. Till stöd för bedömningen används hemlig bevisning, som den enskilde inte får ta del av, säger Terfa Nisébini.
Hon beskriver en intensifierad jakt på kurder i Sverige. Vad gäller Nato säger Nisébini att ansökningsprocessen lett till ett utökat säkerhetssamarbete med den turkiska underrättelsetjänsten.
Hennes bedömning är att Säpo okritiskt svalt Turkiets definition på terrorism sedan Natoprocessen drogs igång och att utvecklingen accelererat med nuvarande regering.
NCDK (Kurdiska demokratiska samhällscentret) är Sveriges största kurdiska paraplyorganisation, med ett 30-tal medlemsföreningar runt om i landet. De kritiserar gripandet av Ferit Celik och påpekar att man ser en ökad tendens i hela Europa där rättsvårdande myndigheter i allt högre utsträckning kriminaliserar civilsamhället.
Tendenserna syns även i Sverige, inte bara vad gäller kurdisk aktivism. Även klimataktivister har varit föremål för tuffare retorik och behandling, inte minst av den svenska regeringen. Häromveckan röt FN ifrån och uppmanade europeiska länder att upphöra med repressionen av fredliga klimataktivister.
Det handlar om en glidning mot mindre frihet och mer repression.
Tisdag 5 mars klockan 10 ska Ferit Celik infinna sig i Södertörns tingsrätt för förhandling. En stund senare vet han om han överlämnas till Tyskland.
Ferit håller modet uppe, meddelar hans två advokater, Terfa Nisébini och Linus Gardell. Trots att han är häktad är han kvar på arresten. Ferit nekar till brott och står fast vid att det enda han gjort sig skyldig till är att ha aktiverat sig för mänskliga rättigheter. Han är kritisk till Tysklands och Sveriges agerande.
– Min klient anser att man för minsta svepskäl blir måltavla. Att överföra honom till Tyskland skulle mot den bakgrunden vara i strid med hans mänskliga rättigheter, säger Linus Gardell, försvarsadvokat.
En överföring till Tyskland skulle strida mot den europeiska konventionen om skydd för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, enligt försvaret.
Men utsikterna är mörka. Med största sannolikhet blir Ferit Celik överförd till Tyskland.
– Det är ett led i kriminaliseringen av kurder i Sverige och övriga Europa. De anklagelser som riktas mot Ferit Celik är utövande av föreningsfriheten, mötesfriheten och yttrandefriheten. Den här utvecklingen är givetvis ett hot mot rättssamhället och demokratins grundpelare, säger Terfa Nisébini.