BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Företaget har gjort om alla tjänster här på arbetsplatsen, i morgon jobbar du bara hälften av de timmar du gör i dag.
– Men hur ska jag klara mig på den lönen? Jag har hus, räkningar. Det funkar inte!
– Du tackar nej till arbete? Då noterar jag det.
Det här händer faktiskt i verkligheten och vi måste protestera! Det kan liknas vid en osthyvel som skär bort timmar från anställningskontrakt som lager på en ost. Arbetsköpare gör en omorganisation och hyvlar timmar godtyckligt, utan att ta hänsyn till anställningstid eller turordningslista. Ibland får alla gå ner till deltid, ingen går säker. Det är lika läskigt som i en skräckfilm där karaktärers liv förändras drastiskt från en dag till en annan. Just detta hände anställda på Coop Forum i Örebro. Efter lokala och centrala förhandlingar med fackförbundet Handels så avgjordes ärendet i Arbetsdomstolen, den högsta instansen i Sverige för arbetsrätt. Domstolen gav Coop rätt. Lagen om anställningsskydd skyddar bara anställningen, inte arbetstidsmåttet. Du har rätt att arbeta kvar men du kan inte hävda rätten till de timmar som står på ditt anställningskontrakt den dag som din arbetsköpare vill hyvla arbetstid. Tackar du nej till det nya arbetstidsmåttet så står du utan arbete.
Det är politiker som stiftar och ändrar lagar i Sverige. Fackförbunden förhandlar fram kollektivavtal tillsammans med arbetsgivarorganisationerna. Varje bransch och yrkesgrupp har sitt avtal som innehåller spelregler anpassade för sina arbetsplatser. Hyvlingsfrågan är större än arbetsplats eller branschnivå. Anställningens trygghet ska så klart regleras i Lagen om anställningsskydd, det är politikernas skyldighet att stifta lagar som tillgodoser en trygg arbetsmarknad för alla. Det här kommer att bli en viktig fråga inför valet 2018.
På måndag är det arbetarnas dag. Första maj är en röd dag då vi firar arbetagares rätt att demonstrera. 2017 går en stor mängd arbetare till jobbet trots att det lyser rött i kalendern. Butiker och restauranger håller öppet, och arbetares rätt att demonstrera för att förbättra sin arbetssituation är på många vis lika begränsad nu som för 100 år sedan. Utan trygghet i anställningen är det få som vågar protestera mot orättvisor.
Fackförbunden Handels, GS och Hotell och restaurang har tillsammans skapat kampanjen #slutahyvla för att få bukt med problemen. Genom kampanjen sprids kunskap om vad hyvlingsfrågan innebär och den skapar opinion för att ändra lagen. Nu är det dags för politiker att vakna och se vad som händer.
Vi behöver trygga arbetsplatser med trygga jobb så att arbetare vågar och kan vara med och påverka. På måndagens första maj-firande bör alla som kan vara med och göra sin röst hörd.
Det finns nu två partier som står på fackets sida. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill stoppa arbetsköparnas hyvling. Liberalernas ungdomsförbund svarade på kampanjen #slutahyvla med sin egen hashtag hyvlafacket. Kampanjen går vidare och alla med rösträtt i Sverige bör fundera på vilken arbetsmarknad vi ska ha.
På banderollen som jag och mina fackliga vänner bär i tåget på måndag står det ”Sluta hyvla arbetstider”. Kom med oss, gå i tåget och demonstrera för trygga jobb!