Sverige har återkommande fått kritik för förhållandena i förvaren. FN:s kommitté mot tortyr har riktat skarp kritik mot att Sverige håller människor förvarstagna under alldeles för lång tid. Förra året kritiserades svenska förvar i en rapport från EU-kommissionen, där det bland annat gick att läsa att brottsmisstänkta ”till och med har mer fri rörlighet”. Röda Korset släppte en rapport om barn i förvar som visade att det finns starka bevis på att förvarstagande har en djupgående och negativ inverkan på barns hälsa och utveckling – också när det gäller korta perioder eller tillsammans med sina familjer. JO kritiserade förra året förvaret i Kållered för att avskiljning, det vill säga isolering av personer, ibland så länge som upp till tre dagar användes i bestraffande syfte. I många fall berodde avskiljningen på psykisk ohälsa hos den förvarstagne.
Det finns alternativ till förvar, som exempelvis att sättas under uppsikt, men det används i alldeles för liten utsträckning, också när det gäller familjer med barn. Att trenden, utan större debatt, går åt det håll att fler ska kunna sättas i förvar säger så sorgligt mycket om hur vi betraktar asylsökande. Likhetstecknet mellan kriminell och asylsökande har blivit allt mer självklart. Att systematiskt frihetsberöva människor som inte utgör någon som helst fara för allmänheten borde inte vara business as usual.
Då och då kommer vittnesmål om hur dåligt förvarstagna mår. Då och då kommer nyheter om rymningar, och jag har svårt att se dem som annat än rimliga, om du är inlåst utan att ha begått något brott och väntar på en utvisning till ett land där du är övertygad om att du kommer att fara illa.
Den grymmaste och mest drabbande poesi jag någonsin läst snubblade jag över en gång när jag gick igenom offentliga handlingar i jakt på nyheter. Jag hade begärt ut listor över upprättade handlingar från diverse myndigheter och en av listorna träffade mig som ett slag i magen. Raderna i Excel-dokumentet på min skärm berättade en historia. En historia om Sverige, som hela tiden pågår. I formen av en desperat dikt. Jag har döpt den till Migrationsverkets incidentdiarium – efter handlingen i vilken jag hittade den. Den sista raden är det enda som andas ens en knivsudd hopp.
Psykiskt sammanbrott
sökande hotar ta sitt liv
sökande hotar ta sitt liv
bråk mellan sökande
sökande hotar skada sig själv
rymningsförsök, rymningsförsök
sökande vankar av o till och pratar med sig själv
sökande hotar skada sig själv
sökande hotar ta sitt liv
sökande hotar ta sitt liv
förberedelse för rymning
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.