För så är det. Ja, coronaviruset slår hårdast mot äldre. Ja, många av de som dött med covid-19 var redan nedsatta av ålderdom och andra sjukdomar. Men som en granskning som Region Stockholm har gjort så har över 90 procent av dödsfallen på särskilda boenden helt eller delvis berott på just covid-19. Utan viruset hade sannolikt dessa människor levt fortfarande idag. En annan äldreomsorg hade räddat livet på fler. Och det är därför som Lena Hallengren är ansvarig för dödsfallen. Regeringens egen coronakommission är tydlig. Äldreomsorgen var resursmässigt eftersatt. Undervärderad. Oförberedd. Illa rustad. Otillräckligt bemannad. Och med för låg kompetens. ”För dessa brister bär den sittande regeringen – liksom de tidigare regeringar som också haft denna kunskap – det yttersta ansvaret”. Så står det och så är det. Även om Hallengren försöker snacka runt det i Agenda: ”Är det tydligt, det kan man diskutera”.
Alla de här bristerna gjorde äldreomsorgen mer sårbar för viruset än den hade behövt vara.
Hade det funnits en högre grundbemanning hade det inte behövts så många tillfälliga timvikarier. Hade kompetensen varit högre hade skyddsåtgärder snabbare kommit på plats. Hade äldreomsorgen inte varit så undervärderad hade rätt personer funnits på plats och skyddsutrustning hade inte dröjt så hopplöst länge. Hade inte 100 000 vårdplatser försvunnit från sjukhusen och lämnat Sverige med lägst antal sjukhussängar per invånare i EU, hade fler av de äldre som insjuknat i covid-19 fått komma in på sjukhus.
Hade inte vården av de äldre varit så lågt prioriterad hade fler fått en individuell läkarbedömning och hjälp med syrgas och näringslösning istället för bara palliativ vård. Hade inte äldreomsorgen utsatts för ett privatiseringsexperiment med vård till lägsta pris som ledstjärna så hade personalen haft bättre villkor och de äldre mer personal. Hade inte äldreomsorgen år efter år varit det som kommit sist så hade fler överlevt.
Om inte Hallengren erkänner det så kommer inte rätt saker att göras.
I partiledardebatten i riksdagen i förra veckan sa statsminister Löfven att han vill att privatiseringarna av äldreomsorgen ska stoppas så länge som pandemin pågår. Han sa att äldreomsorgen behöver ”arbetsro” och att ”medel avsatta för äldreomsorg ska gå just till äldreomsorg”. Det är ett halvt erkännande av att privatiseringarna är en viktig orsak till det kaos som råder i äldreomsorgen.
Det är mer än vad som sagts rakt ut under S senaste regeringstid. Men ändå helt otillräckligt. Det är bara att titta på vad som händer när fackförbundet Kommunal försöker få igenom samma regler i avtalet med de privata vårdföretagen som de fått igenom med SKR på de offentliga. Det blir nej. De privata vårdföretagen genom branschorganisationen Almega ville inte ha en särskild lönesatsning på yrkesutbildade för att höja kompetensen. Kommunal hotade med strejk för att få Vårdföretagarna att acceptera ett likvärdigt avtal som på den offentliga sidan. Nu blev det ingen strejk – till stor besvikelse för många av Kommunals medlemmar eftersom det avtal som till sist accepterades fortfarande inte är likvärdigt det som gäller för offentliganställda. Inget engångsbelopp för insatser under pandemin. Ingen minskad arbetstid för de som jobbar ständig natt, till exempel.
Hallengren ska inte vika undan och trassla in sig i resonemang om kommuner, regioner, andra regeringar, många aktörer…Hon måste säga: Ja, jag är som minister ansvarig för den äldreomsorg som har trasats sönder av privatiseringar och undervärdering av äldre och som socialdemokrat ska jag nu kämpa för att Sverige offentligt tar ansvar för att ge äldreomsorgen det den behöver.
Vi blir alla gamla om vi får leva. Idag är det bara de som kan köpa sig till en guldkant på ålderdomen med en plats på lyxäldreboende eller rut-tjänster i hemmet som kan räkna med en trygg ålderdom. Vi andra kan inte det tyvärr. Det måste Hallengren ta ansvar för.