Det här är ovanligt hårda ord från världens näst mäktigaste centralbank, ett angrepp som inte kan förklaras annat än av att Bitcoin på allvar börjat bli ett hot mot världens finansmarknader, alltså mot ”stabiliteten i systemet”.
Bitcoin är nu bubblornas bubbla, värdet har rusat mer än något annat historiskt – Tesla eller Amazon eller Google är långt, långt efter i kursrusning – och det som skiljer den nya uppgången från tidigare är att det inte är enskilda svettiga småspekulanter bakom datorn som skapat rusningen, det är större finansiella aktörer, bland annat PayPal som försöker göra Bitcoin till en valuta man faktiskt kan byta mot andra på deras plattform.
Samtidigt genomför världens stater nu 2021 de största offentliga satsningarna nånsin, det kommer att sprutas ut dollar, euro, yen och yuan i miljard efter miljard för att omstarta ekonomin efter pandemin och för att – i bästa fall – göra något åt den akuta klimatkrisen.
När tusentals miljarder skickas ut på marknaden finns risk att värdet på dem försämras (enligt skolboken, men den har ju haft fel i stort sett hela tiden). Om man är rik miljardär i finansbranschen och vill ha nya placeringsmöjligheter så blir Bitcoin då intressant.
Det finns svenska banker som på allvar tror att pensionsfonder snart kan gå in i Bitcoin och därmed stabilisera systemet. Idag åker Bitcoin jojo, om fler stora är med och äger desto mindre blir vågorna, är tanken. Det här egentligen det bästa exemplet på hur dum nyliberalismen är. Ja, Bitcoin är en nyliberal dröm, ingen stat styr valutan, ingen skatt tas ut, ingen äger systemet och alla som är med är helt anonyma. Det är drömmarnas dröm för den som vill understödja kriminell verksamhet och skattesmitande.
Som socialist måste man därför säga ett högt ja till Lagardes förslag. Det världen behöver minst är en ny jättelik finansbubbla i något som inte har ett verkligt värde alls. För Bitcoin är utan egentligt värde, det enda som säger om den kostar 10 000 kronor eller 300 000 kronor är vad någon betalar för den.
Men den stora frågan är kanske varför Bitcoin fått fortsätta i så många år. Frågar man Riksbanken får man till svar att Bitcoin aldrig kan överleva eftersom det inte är riktiga pengar. Bankens experter berättar att pengar har tre funktioner. De kan användas som betalmedel, de kan fungera som bevarare av ett värde och de kan användas för att sätta priser. Kostar en sak 100 kronor vet alla vad den kostar.
Och det är sant att Bitcoin inte klarar något av det. Det går inte handla i Bitcoin i praktiken, det går inte att lita på vad den är värd och det går inte mäta en varas pris i Bitcoin. Imorgon kan den vara värd hälften.
Alltså borde Bitcoin varit död för länge sedan.
Men det Bitcoin kan, vilket pengar inte kan, är garantera total anonymitet, fungera som dark money i en värld där de som har allt gärna vill ha en bakdörr till.
De som vet att börsen och andra värdepapper faktiskt är en gigantisk bubbla i sig, stödd av staterna och bankerna i en spiral av ständigt mer pengar, mer lån, mer ansamlande av kapital till en allt mindre krets.
Sverige fick ju 20 nya miljardärer pandemiåret 2020. När ekonomin går dåligt går absurt nog finansmarknaden tokbra. Det betyder att en tiondels promille av svenska folket äger 38 procent av börsvärdet idag, siffran blir bara högre och högre. Allt färre äger allt mer. Det är alltså inte en procent vi talar om. Det är inte ens en promille. Det är en tiondel av en promille. Inte ens 200 personer.
Det här är en varningssignal bland många.
Stabiliteten hotas av den automatiska girighet som dagens spekulationssystem skapar. För en placerare blir då Bitcoin bara ett instrument av många för att rida småsparares drömmar om att ta sig ur ekorrhjulet.
Ja, det finns annat som talar för att Bitcoin måste stoppas. Kryptovalutan är den första och därmed den sämst byggda, den gör idag av med lika mycket energi som hela Finland och det är klart att skulle det verkligen bli en världsvaluta skulle datakraften ta all den energi vi istället behöver för att få bort den fossila. Vill man reglera bort Bitcoin kan man reglera elen till serverhallarna. Ingen el till den verksamheten.
Men det viktigaste argumentet är att pengar inte ska skapas och kontrolleras av privata intressen överhuvudtaget. På samma sätt som stater ska ha ett våldsmonopol (polis och militär) ska stater ha ett penningmonopol. Bara stater ska garantera pengarna (vilket betyder att statens medborgare i praktiken är säkerheten för pengarnas värde). När man slirar på det i jakten på snabbare omfördelning från de många, till de få, då hotar man i grunden demokratin.
Bitcoin har fått fortsätta i år nu, den närmar sig finrummen i finansvärlden, våta drömmar om en snabb genväg till ännu mer rikedom.
Hittills har det varit ett pyramidspel för de små och de kriminella. Att staterna sett åt sidan säger en del om vilken kraft det finns i dark money när man ändå accepterat gråzonernas affärer.
Men om spelet blir på riktigt, om bubblan slår sönder de finansiella systemen så är det inte bankseglarna som kommer drabbas utan löntagarna.
Och då hotas även den politiska makten.
Så får en gångs skulle kan man skriva att ECB gör rätt.
Förbjud Bitcoin.