Dessa bekanta ansikten bodde på en yta mindre än Rosengård, men stadsdelen, nu i ruiner, huserade mer än dubbla Malmös befolkning.
De tusentals syrier som nu bor i Malmö och övriga Sverige har med sig värdefulla erfarenheter och kompetenser som ligger utanför det fasansfulla kriget och den livsfarliga resvägen. I Syrien var de en viktig resurs på arbetsmarknaden och kan bli det även här. De är sjukvårdspersonal, hantverkare, pedagoger, ingenjörer, kulturarbetare, företagare och mycket mer.
Gemensamt för dessa är att de har verktyg för att kunna integreras på den svenska arbetsmarknaden. Men en viktig faktor saknas i denna process och begränsar deras möjligheter. Denna faktor är brist på tillit från det svenska samhället. En brist på tillit till vad dessa människor kan erbjuda och bidra med.
Många av dem som får stöd från Arbetsförmedlingen, och specifikt de som får etableringsstöd för nyanlända, delar upplevelsen att handläggarna uppvisar en tvekan och misstro gentemot de utländska kvalifikationer som de visar upp. Ungefär 60 procent av syrierna som kommer till Sverige har högskoleutbildning, men står plötsligt långt från universitet och arbetsmarknad. (Arbetsförmedlingens Platsjournal, 2014). Andra har jobbat 20 år inom sitt yrke men ses som helt okunniga. Det här är ingen nyhet och har belysts av både svensk media och akademisk forskning,
Det råder inga tvivel om att det behövs stöd och resurser så att människor kan anpassa sin kompetens till en svensk kontext. Men hur menar då svenska myndigheter att denna integrationsprocess ska gå till? För tillfället verkar tillit till syriers kompetens helt saknas. Myndigheterna, framför allt Arbetsförmedlingen, uppvisar skepsis och ifrågasättande mot utländska kvalifikationer, vilket gör att många flyktingar måste kämpa i en ännu brantare uppförsbacke med känslan att inte ges möjlighet att lyckas. Det här är inte statistiskt belagt, men en erfarenhet som jag märker mig dela med många andra flyktingar, inte bara syrier, och därför tycker är värd att dela.
Malmö är en global stad som länkar mellan mindre ekonomiska regioner och världsekonomin. Den har rankats på femte plats i Skandinavien av Global Cities Index 2012 och beskrivits som den fjärde mest uppfinningsrika staden i världen.
Den ökade migrationen är ett tillfälle att investera i nya idéer och innovationer i ekonomi, handel, politik och kultur. Men tillit måste vara en del av basen för en sådan investering. Kommer vi att lita på talangen och kapaciteten hos de som inte studerade vid våra universitet eller jobbade på den svenska arbetsmarknaden? Malmö är en global stad, med global kompetens och det är dags att nyttja detta till fullo.