För tre år sedan bestämde sig Way Out West för att skippa köttet och därmed sänka sina koldioxidavtryck med drygt 25 procent. I år är det dags för nästa steg när festivalen väljer att bojkotta nästan all form av mjölk. Förutom glass och ost kommer inga mjölkprodukter att serveras på området, framför allt inte mjölk i kaffet.
Inte en dag för sent om ni frågar mig. Jag har länge undrat hur det kommer sig att denna kväljande dryck blivit så populär och, enligt vissa, livsnödvändig? Jag menar, är det inte lite lätt perverst att vi dricker en annan arts bröstmjölk medan kalvarna får nöja sig med mjölkersättning, alternativt den lite sämre mjölken? Om något borde vi väl dricka vår egen bröstmjölk och inte konsumera en dryck avsedd för en annan art? Tänk efter, finns det något annat djur som dricker mjölk från en art som inte är deras egen? Tänkte väl det. Att dricka komjölk är ungefär lika naturligt som att mata en katt med bröstmjölk från en människa.
Låt oss även tala om den klimatpåverkan som komjölksindustrin har jämfört med vegetabiliska drycker som till exempel havredryck. Mjölk med dess boskap som bihang kräver enorma arealer föda, vilket ofta tillgodoses genom att skövla regnskog eller andra viktiga ekosystem. I takt med att landskapet blir allt mer monokulturellt försvinner viktiga bo- och matplatser för bin och andra viktiga pollinatörer, vilket i sin tur betyder mindre frukt och grönt. Korna kräver även konstant tillgång på vatten då varje liter mjölk motsvarar ungefär tre liter dricksvatten för kon. En ko som mjölkar 30 liter dricker alltså 150 liter vatten – per dag! Jämför det med en människa som behöver runt två liter per dag.
Sedan har vi ju det stora moraliska och etiska dilemmat som är att två tredjedelar av allt kött vi äter kommer från ständigt lakterande mjölkkor med en livslängd på ungefär fem år. Har en kalv oturen att födas som hankalv skiljs den från sin mamma efter ett dygn och får stå i en liten box för att sedan slaktas efter 18 månader. Har de ”turen” att födas som honkalv föräras de ett likadant liv som sin mamma. Detta är inte någon slags Djurens rätt-propaganda, det är ren och skär fakta hämtat från SLU, Arla och Svenskt kött. Det är inget annat än beklämmande att se små kalvar med navelsträngen kvar, isolerade i trånga boxar, UTOMHUS, i väntan på en alltför tidig slakt. Det kan jag skriva under på.
Och nej, det är inte bättre med ekologiska mjölkprodukter. Det enda som är bättre är att djuren då får ekologiskt foder, samt att de får vara ute två månader längre än vid konventionell mjölkproduktion. Kanske att kalven får stanna hos sin mamma någon timme längre. Nej, masskonsumtionen av kött och mjölk måste få ett slut. Jag menar, till och med FN vädjar om en övergång till vegetarisk kost! Du behöver inte gå all in och bli vegan på direkten, men fundera gärna på om du verkligen måste ha ett halvt komjölk-paket i kaffet eller om du måste äta flingor med komjölk varje morgon.
Är svaret mot förmodan ja kan jag rekommendera en tur till den alternativa mjölkens avdelning – havre-/mandel-/hasselnötsmjölk smakar lika bra om inte bättre än sin klimatvidriga och etiskt oförsvarliga motsvarighet.