Oavsett vad förslaget handlar om blir det högljudda rop varenda gång det funderas på att satsa på något som handlar om miljö, klimat eller natur. Ett exempel är regeringens beslut att göra Ojnareskogen till Natura 2000-område, vilket fått opinionssidor att svämma över med negativa åsikter.
Och det gäller inte bara opinionssidor. Journalisten Fredrik Öjemar på Dagens Industri lyckades med konsten att skriva en lång artikel som tog upp alla olika sorters kritik mot Ojnare-beslutet, men misslyckades med att nämna ett enda av argumenten som fått folk att slita i ett decennium för att rädda området, såsom de rödlistade arterna, den unika naturen och den hotade vattentäkten. Han tog inte heller upp att en del av kritiken som han lyft kritiserats av forskare för att vara ogrundad.
Ett annat exempel är den höjda koldioxidskatten, som uppenbarligen gör folk mer upprörda än både bilköer och luftföroreningar. Koldioxidskatten skulle absolut passa bäst tillsammans med satsningar för miljöbilar, men det är inte det som kritikerna lyfter. De kallar den istället onödig och dyr för folk på landsbygden, trots att bensinpriset sjunkit som en sten de senaste åren.
De som är arga över koldioxidskatten missar poängen. Att fossila bränslen måste bli dyrare och fasas ut är inte för att storstaden älskar att avfolka landsbygden. Det är för att våra utsläpp av fossila bränslen håller på att förstöra världen. 2015 är på väg att bli det varmaste året som någonsin uppmätts globalt, och översvämningar i Bangladesh samtidigt som Kalifornien drabbas av torka och bränder är något som vi kommer få vänja oss vid. Juli var kall i Sverige, men det var unikt. Globalt var det den varmaste juli-månaden som någonsin uppmätts.
I december är det ett stort klimattoppmöte i Paris, vi skulle kunna kalla det Köpenhamn 2.0. Alla i miljörörelsen är övertygade om att det kommer att ge någonting. Alla är positiva. Men det finns inga garantier för någonting, och positiviteten är förvånande då det ser ut som att det som bäst kan komma fram till ett avtal som ändå kommer slå över tvågradersmålet, vilket inte är särskilt positivt. Än så länge är vi dessutom fortfarande på väg mot fem graders uppvärmning, och länder drunknar bokstavligt talat redan idag. Allt det här är viktigare än att folk ska få bidra till klimatförändringarna genom att tanka sin bensin så billigt som möjligt.
Nyligen sa en representant från regeringen att vi borde vara stolta över det jobb Sverige gjort. Det var svårt att veta exakt vad hon syftade på. Klimatarbetet är inte i närheten av var det borde vara, och i allmänhet ser inte media vår tids ödesfråga som en särskilt prioriterad fråga.
Vi måste börja förstå att rent vatten, ren luft, mat och biologisk mångfald inte är saker som är oberoende av vad vi gör. Det är grunden för både vår ekonomi och vår hälsa. Om vi ska ha en bra miljö innebär det att vi måste undvika vissa saker. Det är dags att vi spottar ut nappen, sätter på oss vuxenbyxorna och förstår att vi inte både borde pissa i vattnet och dricka det.