Det svenska friskolesystemet är en het fråga. Att privata huvudmän kan plocka ut vinster från skattefinansierade skolor upprör många. Det som berör är inte bara hur överskotten i dessa skolor skapas, utan också hur systemet bidrar till att urholka ekonomin för de kommunala verksamheterna. Frågan många ställer sig just nu är nog hur det är möjligt att detta kan få fortgå. Varför tillåter Sverige som enda land i världen detta och hur långt ska det få gå?
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Som om inte möjligheten till vinstuttag vore nog har nu två av Sveriges största friskolekoncerner under hösten etablerats på aktiemarknaden. Det är Internationella engelska skolan och Academedia det handlar om. Multinationella företag som inte bara har pedagogiska intressen att bevaka, om man säger så. Som jag har skrivit tidigare är jag ingen motståndare till fristående skolor men att ägare och nu även allmänheten har möjlighet att göra vinst i vår viktiga och unika välfärd känns inte rätt. Våra skattepengar har inte i privata fickor att göra, de ska användas till det de är ämnade för.
Att en skola har ett vinstintresse behöver inte innebära att den är dålig. Det är inte det jag säger. Det finns massor av exempel på det motsatta, skolor som drivs som aktiebolag med goda resultat. De kan faktiskt lyckas riktigt bra. Har de tur har de barn till akademiker som klientel, då kommer mycket av sig själv och har de inga nyanlända påverkas inte statistiken av det.
Genom att anställa många nyutexaminerade lärare kan man hålla kostnaderna nere. För att inte tala om obehöriga. Där går det att spara pengar.
Som sagt – att fristående skolor kan vara bra, sett ur måluppfyllelsesynpunkt, råder det ingen tvekan om. Jag vet flera. Tyvärr är samtliga segregerade och det är en nackdel, både ur individ- och ur samhällssynpunkt.
Låt mig också påpeka att det aldrig är för elevernas skull man fyller klasserna till bredden eller drar ner på fritidspersonal, resurspersoner eller specialpedagog. Det är den omtalade effektiviseringen det handlar om. Den som ger vinsterna.
Man tar dina och mina pengar för att stoppa i egna fickor så att varken vi eller våra barn får ta del av dem som det var tänkt från början. Man kan göra det, alltså gör man det och det är den möjligheten jag vill komma åt. Jag tänker att systemet måste ändras. Det borde inte vara möjligt att spara pengar på vare sig personal eller elever, så som görs i dag.
Låt mig nu säga att jag också vet kommunala skolor som är riktigt bra och som kan erbjuda en mängd olika inriktningar och som levererar goda resultat. De flesta av dessa skolor har dessutom fördelen att de i sin elevsammansättning speglar samhället överlag och förbereder på sätt våra barn för deras fortsatta liv och motverkar segregation.
Just segregationen måste få ett slut nu och där hoppas jag att friskolorna tvingas ta ett större ansvar framgent.
Jag tror också att det är rätt tid att se över möjligheterna till en begränsning av vinster inom skolsektorn nu, för att säkra tillgången till en likvärdig skola för alla.