Under många år har presidenten Recep Tayyip Erdogan varit motståndare till Assadregimen. En anledning är att han velat uppfattas som muslimers beskyddare och ledare, i synnerhet för sunnimuslimer som varit förtryckta av Assad. Men ännu viktigare har han velat sätta stopp för kurders självständighet i området och framför allt vid gränsen till Turkiet.
Erdogan hävdar att det handlar om att skydda Turkiet från PKK. Men i grunden handlar det om rädsla för att kurder i Syrien ska sporra kurder i Turkiet att kräva ökad självständighet. Under kriget i Syrien slog därför Turkiet två flugor i en smäll, man gick in och skapade en fredad zon dit Assads bomber inte nådde och på så sätt vann man syriska oppositionens förtroende. Turkiet tog också emot ett stort antal flyktingar som fått vård, skola och tak över huvudet. Visserligen med ekonomiskt stöd från Europa. Erdogans andra strategi har varit att samtidigt pressa tillbaka kurderna i nordöstra Syrien, det här splittrade oppositionen.
Nu kommer helt nya tongångar från Turkiet. Nyligen talade utrikesministern Mevlut
Cavusoglu om försoning mellan Assadregimen och syriska oppositionen. Turkiet som hittills varit Bashar al-Assads främsta motståndare och som stöttat rebeller och oppositionens krav på hans avgång låter nu helt annorlunda.
Cavusoglus kommentarer har väckt starka reaktioner inom den syriska oppositionen. I fredags gick många ut på gatorna i de turkiskt kontrollerade områden för att protestera.
”Som revolutionärer står vi enade här för att tillbakavisa all form av försoning med regimen, eftersom det innebär förödelse och fördrivning av miljoner syrier”, säger Yassin al-Ahmad, en fördriven syrier bosatt i Al-Bab till nyhetskanalen France 24.
”Försoningen ligger inte i våra händer, inte heller i Turkiets. För oss vore det självmord och en brottslig handling”, fortsätter han.
Många syrier hoppas ännu på att Assadregimen ska ställas till svars för sina brottsliga handlingar och de massaker som utförts på civila.
Turkiet som tagit emot närmare 3,5 miljoner syriska flyktingar har sedan start utnyttjats som Erdogans bricka i ett politiskt spel. Europa har sett Turkiet som en viktig gränsvakt för att slippa ta emot flyende syrier. Det har gjort att han kunnat använda den rollen i förhandlingar med EU.
Men turkiska invånare har också tröttnat på flyktingarna, det rapporteras allt oftare om rasistiska attacker och mord på syrier i Turkiet. De betraktas som en ekonomisk och social börda.
Erdogan kommer än en gång att slå två flugor i en smäll, han kommer att skicka tillbaka miljoner syriska flyktingar till den kontrollerade zonen i norra Syrien och därmed rita om kartan demografiskt.
Kriget har pågått i elva år i Syrien, många barn är födda i Turkiet och vet inget annat, andra familjer har ingen relation till norra Syrien. Erdogans plan kommer innebära ett enormt lidande för både arabisktalande syrier och kurder som än en gång fördrivs från sina hem. Erdogans plan i norra Syrien är en framtida krutdurk.