Max Hjelm drar kortet med hyresreglering för att markera hur korkat Nooshi Dadgostar (V) tänker. Hon och hennes parti har nämligen pläderat för böter till de som tar ut ”oskäliga priser på mat”. Men det ska ni veta, meddelar Max Hjelm bryskt, utbudet kommer att minska om incitamenten minskar.
Jag tycker mig från borgerligt håll hört samma visa när det gäller ”incitamentdriven”, det vill säga vinstsyftade, skola. Dra undan incitamenten så står snart var tionde barn utan skola. Vi ska i vårt inre se bilden av gråtande barn och förtvivlande föräldrar som står och bankar på låsta skoldörrar… Att lokaler, lärare, bänkar och böcker finns kvar är något som borgerlighetens marknadstänkare bortser från – de enda som inte finns kvar är ägarna som ser barn som små pengapåse vars innehåll i största möjliga grad skall undandras såväl lärare som elever för att istället utgöra incitament.
Var det inte så att Liberalernas ledare till och med hävdat att skolor utan vinst är som bagare utan mjöl, och rent av kommunism? Att hela världen i så fall skulle leva i kommunistisk misär kan möjligen förklara den dysterhet som allmänt präglar nästan alla ledande liberaler – en dysterhet och närmast kolerisk humorlöshet som man försökt balansera med en partiledare som gjort småroligt pladder till sitt varumärke.
Men hur är det nu med bostäderna? Det är förstås sant att det byggs för lite om incitamenten är för dåliga. Frågan är emellertid vad som menas med incitament. I ett marknadsperspektiv är det onekligen vinst som är incitament. Men om vi skulle vrida på det och istället se på det med medborgarperspektiv? Ja, se då är incitamentet något helt annat. Nämligen att människor skall ha bra bostäder att bo i.
Nu är det tyvärr så att marknadsperspektivet år efter år tuggat i sig all mer av medborgarperspektivet. Och när nu Sverigedemokraterna, som tidigare försvarat hyresregleringen, kan tänka sig att gå på regeringens linje så kan det tuggas än mer.
Det finns förstås andra varianter av byggande än de som det talas om i Sverige. Ta en titt på Wien. Där förekommer något som i svensk dumpolitisk kontext kan te sig bisarrt: kommunen samarbetar med allmännyttiga byggföretag som återinvesterar sina vinster i nytt bostadsbyggande. Till det kommer viss offentlig subvention utifrån ett medborgarperspektiv med det uttalade incitamentet att bostäder inte skall göras till verktyg för spekulation. Hyrorna är rimliga och det byggs.
Smaka på det, alla ni borgerliga tänkare som fastnat i tron på den globaliserade kapitalismens incitamenttänkande. Tänk er tanken på något större än vinst, tänk er tanken på att människor inte ska vara verktyg för ett ekonomiskt systemtänkande utan att systemet ska vara verktyg för människor i ett gott samhälle.
Och hur är det då med ”böter för de som tar ut oskäliga priser på mat”? Det är förstås klurigt det där med ”oskäliga”. Men själva tankegodset ligger det en hel del i eftersom Sverige kännetecknas av ”trepartsmonopol” – 90 procent av marknaden för livsmedel ägs av Ica, Axfood och Coop. Och därför bör dessa lämna underlag för sin prissättning till Konkurrensverket. Tja, varför inte. Något lurt är det ju med ett trepartsmonopol där det nästan är omöjligt att starta en livsmedelsaffär som inte är bunden till något av jättarna.
Till syvende och sist handlar debatten om huruvida vi ska se på samhället med marknadsperspektiv eller medborgarperspektiv. Och därmed hur vi ska definiera vad en människa är. Är vi ekonomiska varelser som ska vara kunder och verktyg för ett systembevarande – eller är vi biologiska, sociala och kulturella varelser som inte ska underställas den globaliserade kapitalismens heliga incitament.
PS!
Naturligtvis hävdar Max Hjelm att förslaget om böter är ”billig populism”. Vill i all ödmjukhet påminna om att det första populistiska partiet var det amerikanska Populist Party som bildades i slutet av 1800-talet. De drev frågor om sänkt arbetsdag, offentligt ägande av monopol och åtgärder för att garantera mångfald genom att minska trusters makt. Lustigt nog beskrivs dylika åsikter än idag av borgerliga tänkare som populism…