Eftersom det är en S- och MP-regering är jag rätt säker på att utredningen handlar om att försvåra crowdfunding för att skydda bankerna. Regeringen har ju hittills envetet jobbat med att skydda storföretag och maktcentra, oberoende om det handlat om energibransch, banker eller exportföretag. Denna vurm för storkapitalet är faktiskt annorlunda än på Palmes eller Erlanders tid. Då handlade det om att stödja storföretag och samtidigt öka den offentliga sektorns andel av ekonomin. I dag handlar det om att stödja storföretag genom att det offentliga överlämnar krediter, investeringar och forskning till storbolags kluster. Sverige har aldrig varit så dominerat av några få storföretag som nu.
För de är få.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Man brukar säga att kapitalister i USA utgör ungefär en procent av hela befolkningen. I Sverige är den siffran troligen ännu lägre. Genom ett envist ask-i-ask-ägande är det ett hundratal personer som styr bolag och investeringar. Det är inte en slump att affärstidningar som Dagens Industri har ett mycket begränsat fotogalleri för att illustrera vad som händer i deras värld ...
Men vad har det med crowdfunding att göra? Kapitalismen fungerar uselt. Det finns ingen tillväxt, det finns ingen verklig förnyelse och de investeringar som behöver göras blir inte gjorda. Trots att Riksbanken och ECB pumpat in tusentals miljarder i finanssystemet så händer inget. Massarbetslöshet råder samtidigt som vinster piskas upp. När jag intervjuade Olof Palme på 80-talet om dåtidens kris sa han: ”Ett system som tillåter 25 miljoner arbetslösa i Västeuropa är inte intressant.”
Hur intressant är då det system Europa lever i i dag där arbetslösheten är en självklarhet utan annat svar än att lönerna ska sänkas drastiskt så att kapitalägare ”vill anställa”. Ett Europa som konkurrerar med kinesiska löner är en pinsam ”framgångssaga”.
När system börjar krackelera så sker det inte i stora berättelser och debatter utan man ser misstron mot systemet i att människor söker alternativ. Ett annat sätt att arbeta, försörja sig, rädda lokal verksamhet, skapa nätverk småskaligt, bygga kultur och omsorg i föreningar.
Det är inte nytt, vid kapitalismens stora sammanbrott på 20-talet skapade arbetarrörelsen genom storskalig crowdfunding allt från livsmedelsaffärer, Folkets hus till egna försäkringar och a-kassor. Det var först med 60-talet som rörelsen blev mer som en del av statsapparaten, organisering i dag är betald via staten. Ska något göras är dessa gamla rörelser beroende av statsbidrag eller EU-bidrag, det finns ingen egenfinansiering från miljoner medlemmar. ”Crowdfundingen” som byggde rörelserna är borta från dem.
Dagens crowdfunding skiljer sig i så måtto att digital teknik gör det mycket lättare att flytta sina pengar från banker till projekt man brinner för. Och det kan bli väldigt stora summor snabbt. Även företag kan lyckas. Att Tesla fick över 350 000 förskottsbeställningar på sin nya bil – mer än Volvo säljer – är ju egentligen att crowdfunda hela produktionsutvecklingen. Och att 80 procent av alla ETC:s solceller kommer från crowdfunding är ett bevis på att allt fler inte vill att banken ska ha makten över de pengarna. Men också att kapitalismens största misslyckande – klimathotet – faktiskt kräver miljoner människors crowdfundig för att motas.
Kapitalplacerare har ju redan visat att de inte kan ta klimathotet på allvar. Tusentals miljarder investeras i år i ny olja och gas.
Crowdfunding är en reaktion på att å ena sidan har nyliberal politik gjort det omöjligt att via demokratiskt röstande styra kommuner och stat till de investeringar som måste göras. Å andra sidan kan de privata kapitalägarna inte ta ansvar.
Återstår folket.
Crowdfunding är ett bevis på att kapitalismens vinstjakt inte fungerar. Ju större alternativen blir, desto farligare blir det också för ägarna. Crowdfunding skapar en ny makt. Det är en ny ekonomi som föds inom kapitalismen.
Hela den här tidningen (med systrar och bröder) är helt crowdfundade. Alla de 20 solcellsparker vi nu jobbar med kommer crowdfundas. Nästa vecka börjar vi leverera de första ETC-tomaterna, crowdfundade via snälla förbeställningar från många. Men jag själv skulle gärna starta byggande av klimatsmarta hyreshus via crowdfunding eller varför inte en fri tv-kanal? Först när miljoner väljer att använda sina pengar till klimatsmarta lösningar kommer nämligen politiken våga följa efter.
Innan dess kommer den bromsa allt den kan.
Men det är bara att strunta i dem. Politik och storkapital har redan visat att de inte klarar jobbet.