Den linjära tillväxtens tid är snart förbi. Möjligheten att tjäna pengar på arbetskraft, på billig energi, digitalisering och rationalisering har i snabba kliv genererat det vi har lärt oss kalla vinster och välfärdsökning. Sidoeffekter som orimliga arbetsvillkor, förstörd miljö, kollapsande ekosystem och ett alarmerande klimathot har till stor del ignorerats. Den cyniska oljeutvinningen i Nigeria och i Arktis får räcka som exempel. Men nu stagnerar tillväxten, negativa räntor används för att hålla systemet igång och inte ens i totalitära stater som Kina kan man bortse från den traditionella ekonomins tillkortakommanden när luften i Peking knappt går att andas.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Fler och fler inser att ekonomin måste bli mer ansvarstagande och innebära bättre hushållning med både mänskliga och fysiska resurser. I en rättvis global ekonomi finns inga förlorare. I stället för utslagning behöver vi samarbete. Den blinda konkurrensekonomin behöver ersättas med en transparent relationsekonomi. Konsumismen som ideologi behöver ersättas av en medvetenhet om hushållning baserad på kunskap och tjänster med jämbördiga roller och på naturens villkor, där ett flexibelt nyttjande blir viktigare än ägandet.
Nu händer mycket just kring cirkulär ekonomi. Förra året kom EU med "Closing the loop – new circular economy package" och därefter fick den statliga utredningen om cirkulär ekonomi (M2016:01) sina direktiv. En tredjedel av de företag Svensk handel har tillfrågat erbjuder sina kunder att returnera varor för återanvändning och återvinning. Men det avgörande steget handlar om ett utvidgat och absolut producentansvar: Bara den produkt som kan ingå i ett tekniskt eller biologiskt kretslopp får säljas! En produkt som inte ingår i ett fungerande kretslopp får då enbart hyras ut eller användas i kombination med en köpt tjänst. En sådan lagändring skulle driva fram en helt ny tjänstesektor. Samtidigt skulle det bli mer lönsamt att tillverka modulära, självövervakande produkter med lång, optimerad livslängd. Att flytta fokus från kvantitet till kvalitet behöver inte innebära att industrin tjänar mindre pengar, tvärtom. Med ett förbud för försäljning av icke-kretsloppsanpassade produkter öppnar vi dörren för cirkulär ekonomi.
Hållbar utveckling är till stor del en underifrånprocess, där individer och företag går före. På Göteborgsnivå pågår intressanta saker, inte bara genom projektet Cirkulära Göteborg, överenskommelsen med de sociala företagen och stadens upphandling med social hänsyn. Nu planeras bostadsnära minikretsloppsparker, bytesrum och cykelkök för flera stadsdelar. Nya företag identifierar sin affärsidé som en del av den nya sociala cirkulära ekonomin. Smart design, webbaserade hjälpmedel, 3D-skrivare och appar är hörnstenar för nya företag, samtidigt som hantverkstraditioner och kvalitetstänkande återkommer när gamla föremål får ett nytt liv. Här har Göteborg börjat ta ledarrollen i gränslandet mellan det etablerade och det nya, så som till exempel sker på Ringön, Circle Island.