Mycket i världen känns just nu helt upp och ner, känslan av att det är övermäktigt har nog drabbat många av oss. Vi vill göra gott, men var börjar man när hela världen brinner? Här kommer ett tips: du kan börja med julmaten.
Det är ett faktum att överkonsumtion och matsvinn är ett slöseri med naturens resurser. Att människor ser kött som sin huvudföda är inte bara ett hot utan en attack mot klimatet. När lidande och miljöförstöringar blir för mycket att hantera kan det vara skönt att bryta ner det till något man faktiskt kan påverka, sina inköp och vad man har på tallriken.
En vegetarisk kost är bra för klimatet och många vill lägga in mer köttfri mat i sin vardag. En mycket trevlig effekt av ett miljövänligt val är att lidandet för miljontals djur minskar. Det smakar gott när det gör gott.
Förr i tiden hade vi inte möjlighet att servera färska grönsaker och baljväxter på vintern. Vi syrade och saltade för att det inte skulle mögla. Vi gjorde det för att överleva. Kött var den råvara vi kunde få tillgång till när det slaktades på gården. För att få en extra festlig måltid vid jul slaktade man lagom till högtiden. Julmaten bestod då ofta av kött.
I dag har vi en helt annan tillgång till mat och vi kan i princip köpa vad som helst, när som helst.
Utbudet på vegetarisk mat i Örebro har fullkomligt exploderat de senaste åren. För den som vill välja köttfria alternativ till jul finns flera varianter av skinka, korvar, färsbullar och pastejer att köpa i de flesta matbutiker.
Julbord som företeelse kan spåras tillbaka till vikingatidens midvinterblot, en uråldrig tradition men en tradition som förändrats och förbättrats i takt med tiden. För varje ny matrevolution och trend som infunnit sig i historien så har utbudet på julbordet uppdaterats.
I dag ses julmenyn som näst intill helig och många anser att en jul utan köttbullar är otänkbart. Det talas om att vi ska hålla fast vid gamla svenska traditioner. Intressant är att traditionen med julbord är just att det förändras och att det speglar den senaste och finaste maten, inte hänger kvar vid det gamla omoderna. Julskinkan byttes in när grishuvud blev mindre populärt att äta och köttbullarna blev vanliga på julbordet först på 70-talet.
Så det är kanske dags att vi håller oss till riktigt gamla vanor och förnyar årets julbord genom att lägga till och plocka bort efter vad som ligger i tiden.
Mitt tips, min utmaning, inför julmaten är:
- Byt ut minst en kötträtt mot ett vegetariskt alternativ.
- Rannsaka menyn. Plocka bort de rätter som hänger kvar av gammal vana fast ingen egentligen äter av dem.
- Laga inte mer mat än vad ni förväntas äta upp.
- Gör det till en god jul.