Men spadtag för nya hus är något annat. De sker efter en lång tids arbete, ibland flera år. (Det är mycket ovanligt att man kommer så snabbt fram till spadtag som vi lyckats med på bara 14 månader. Vill du se detaljer hittar du ritningar med mera här.)
Att det tar tid att planera och samordna byggen runt en ny stadsdel är inte så konstigt. Den ska ju stå där i några hundra år förhoppningsvis så det finns ingen anledning att slarva.
Men det som bromsar är inte byråkrati eller regler. Utan det är makt, det är myglande mellan skål och vägg och det är krafter som tjänar på byggfusk, på kortsiktighet och på spekulation.
Ja, byggmarknaden är sjuk och det beror på att den lämnats över till något som kallas ”marknad” men som i själva verket är en kontrollapparat där kombinationen privata byggkoncerner, svaga kommuner och riktigt giriga kapitalägare blir en sjuk mix av smutsigt byggande.
Sverige har fantastiska arkitekter, det finns ett enormt kunnande bland byggnadsingenjörer och hantverkare och det finns en yrkesstolthet och nyfikenhet på det nya som i den affärsmässiga produktionen sen slängs bort av finansavdelningarna.
Ja, man kastar ut kunnande genom fönstret.
Nej, det handlar inte om vad som är billigast eller bäst.
Det handlar om vad man på kort sikt kan tjäna mest på för att sedan springa fort vidare.
Kunnandet om att bygga stora trähus i massiva element har funnits i över 20 år nu. Den som åker bil genom landet inser att just Sverige dessutom har all anledning att använda den rikedomen som trä utgör till våra hus.
Men ”marknaden” bygger i betong, även i dag efter Parisavtalet, och det finns ingen som helst anledning mer än att byggare, leverantör och ägare gynnar varann. Betonghus är dåliga hus för de som bor (husets väggar och golv ”andas” inte) och betongkontorhus med plastmembran är sämre för de som jobbar än vanligt trä. Och de arkitektoniska friheterna som betongen innebar går att uppnå ännu finare med massiva trästommar.
Svensk byggbransch har helt enkelt misslyckats, lika brutalt som svensk fordonsindustri, att ta tillvara allt kunnande som finns och skapa en klimatsmart industri.
För att man inte velat försöka.
Nej, det finns ingen annan orsak, de som har makt över denna industri vill inte.
Annars skulle de gjort det för länge sedan.
De med de stora pengarna, de stora byggkoncernerna (fyra bolag dominerar marknaden totalt) är våra största klimatbovar och de vet om det. Det mest absurda är kanske att de inte riskerar något, det är inte deras egna pengar de bygger med, det är offentliga medel, bankmedel eller pensionspengar som kastas in i dessa projekt där vinstmarginalen är sjuk.
I en värld med minusränta och nästan ingen inflation bör ju ett husbygge vara billigare, inte dyrare än förr. Men så är det inte.
Det finns naturligtvis också andra aktörer som skapar de där extravinsterna som till slut de boende – oberoende om de köper en bostad eller hyr den – får betala. Ta bankerna (de flesta). När vi presenterar ett boende med extremt låga värmekostnader, mycket billigare el och nästan inga avfallskostnader så kan inget av det tas med i kalkylen inför bygglån eftersom ”man har sina modeller att räkna efter”. Det här höjer priset som till slut faller ner på det boende med flera tusen per år. Inte på grund av verkliga kostnader utan på grund av påhittade. Att låna för att bygga blir löjligt dyrt, trots att få saker är så säkra som ett välbyggt hus. (Det är därför vi crowdfundar.)
Så vad kan man göra för att befria byggandet?
Några enkla saker.
I veckan skrev träbyggare i Sverige ett öppet brev till regeringen där de uppmanade den att införa regler för det statliga byggandet där lägsta klimatpåverkan ska gälla. Inför gränsvärden för byggutsläpp helt enkelt. Sedan kan man givetvis föra de reglerna vidare till privat marknad. Har vi regler för brandskydd och ventilation kan vi ju ha det för klimatpåverkan också. ”Låt bostäderna binda koldioxid” var uppmaningen. Bra där. Men mer går att göra snabbt.
Staten måste ge SBAB i uppdrag att finansiera koldioxidneutrala hyreshus.
Staten kan ge insättningsskydd för crowdfundade hyreshus. (Oj, vilken utmaning mot bankerna det skulle bli!)
Kommunerna måste sluta sälja ut mark till högstbjudande och istället gå på Parisavtalets löften. Och bygg själv! Kommunerna kan låna löjligt billigt i dag vilket ger lägre hyror för alla på sikt.
Så vad kan vi på ETC göra med din hjälp, du som är med och crowdfundar våra hus? Förutom att bygga fler hus så tog vi i veckan beslutet att när Västeråshusen är klara, när allt är godkänt och inflyttat, så får kommuner och allmännytta gratis våra riktningar och instruktioner för att göra samma sak själva. Enda motkravet är att man inte slarvar med klimatbygget. Och två hus kan då fort bli 20, bli 200, bli 2 000, ja, bli 200 000 lägenheter helt i trä i detta nordliga land.
Det enda som hindrar är rädsla för hur byggjättarnas lobbyister ska reagera.
Men var lugn. Om inte Skanska, NCC och de andra jättarna ändrar sig finns de inte kvar om fem år.
Inte för att någon skriver det i en ledare.
Utan för att klimatkrisen kräver det.