De senaste seklernas ekonomiska utveckling har skapats av tillgången på billig energi i form av kol och olja. Detta har orsakat stora utsläpp av växthusgaser och djupa sår i landskapet. Klimat- och miljöförändringar, nya former för utvinning av fossil gas och olja, samt framtida oljebrist innebär att världen ställs inför enorma utmaningar. Övergången till en långsiktigt hållbar ekonomi handlar i hög grad om hur vi ställer om energisystemet och skapar ekonomiskt lönsam produktion av förnybar energi. En energipolitik för framtiden gör energiförsörjningen fullt möjlig helt utan fossila bränslen och kärnkraft. Vi klarar det om vi använder energin effektivare, minskar energislöseriet, samt ökar produktionen av förnybar energi.
Sverige är ett land med goda förutsättningar för att utveckla vindkraft, vågkraft och solenergi. Kärnkraft är däremot en energiform som bygger på svårt miljöstörande brytning av uran – och det är en ändlig naturresurs. Kärnkraften måste börja avvecklas omedelbart för att i största mån skydda kommande generationer, samt skydda Närkes landskap och befolkning från uranbrytning. Vi behöver en ny politik på alla nivåer för att främja den gröna energiomställningen i Sverige och i Örebro län. I stället för att bryta sönder Närke i jakten på uran, borde vi bygga solcellsparker.
Det finns goda exempel hos privatpersoner och företag runtom i vår region, där det har investerats i förnybar energi. De som har installerat solpaneler och solceller på sina byggnader är goda förebilder för såväl andra privatpersoner och företag som för kommuner och landsting. Solceller omvandlar solljus direkt till el, medan solpaneler i stället använder solstrålningen för att producera varmt vatten. Intresset för att tillvarata solens potential är stort. Över 80 procent av husägarna i Sverige kan tänka sig att sätta upp solpaneler på sina tak och cirka 60 procent önskar att de var självförsörjande på solkraft, enligt en Sifo-undersökning som kom förra månaden.
FÖR TVÅ VECKOR sedan hade jag förmånen att besöka Simrishamn och övriga Österlen. I området har utbyggnaden av solenergi tagit fart. Utanför Simrishamn ligger Sveriges i dag största solcellspark med en yta på en hektar. Parken har kommit till stånd på grund av eldsjälar, trots att parken med nuvarande beräkningar inte kommer löna sig rent ekonomiskt inom den närmsta 15-årsperioden. En mer framtidsinriktad energipolitik borde kunna ändra på detta.
I Sala och Heby kommuner har andra intressenter startat en solcellspark, där privatpersoner och företag kan köpa solcellsandelar. Drivande i parkens ekonomiska förening är bland andra det kommunala bolaget Sala-Heby energi. Det är ett bra exempel på hur det privata näringslivet, privatpersoner och offentlig sektor kan samarbeta för att skapa en hållbar utveckling i lokalsamhället.
Örebro kommun har ambitionen att bli en fossilfri kommun. Tillsammans med Kumla kommun drivs redan ett vindkraftbolag. På samma sätt skulle det även kunna satsas på solkraft i olika former. Örebro kommun borde vara en föregångare i vårt län när det gäller kommunala solkraftssatsningar och driva på övriga kommuner i länet att tillvarata solens potential. Låt oss i Örebro, Närke och i hela Örebro län visa att fossila bränslen, kärnkraft och uranbrytning hör till det förgångna, medan förnybar energi med solkraft tillhör framtiden.
Emma Ode