Meddelandet kom efter att Damkronornas ersättning för förlorad arbetsinkomst dragits in. I konflikten kom det även fram att Svenska hockeyligan bidragit med 400 000 kronor till Damkronorna för att ersätta det indragna avtalet – men vart pengarna har gått visste de inte.
Många backade spelarnas beslut, som bara är ännu en incident i en lång rad händelser. Sedan förra sommaren har kampen för en mer jämställd svensk idrott blossat upp, inte minst tack vare fotbollsspelaren Nilla Fischers tal när hon vann Diamantbollen förra året. ”Om jag stod här idag som man, med den karriär jag har haft, skulle jag aldrig mer behöva oroa mig ekonomiskt. Inte mina barn heller”, sa hon.
Talet kom månader efter avslöjandet att FIFA delar ut 70 000 kronor varje dag till herrklubbar som hade spelare med i fotbolls-VM, medan motsvarande summa till damerna var 0 kronor. ”Jag vill fråga Fifa, Uefa och alla som tar beslut i fotbollsvärlden: Vill ni ens att kvinnliga fotbollsspelare ska finnas?”, undrade Caroline Seger på Instagram.
Att satsa på damlagen är ett naturligt steg för att skapa tillväxt i sporterna, men också ett självklart steg i ett jämställt samhälle. Att kunna drömma om att bli nästa stora idrottsstjärna borde inte bara gälla män. Och problemen måste rättas till från tidig ålder. Idag går endast 39 procent av det offentliga stödet till flickors idrottande, och andelen minskar ju äldre flickorna blir.
Riksidrottsförbundet skriver att ”idrottsrörelsen startades av män, för män och präglas fortfarande mycket av manliga normer och maktstrukturer”. Det bekräftades i en forskningsrapport förra året som visade att jämställdhetsarbete på idrottens lägre nivåer ofta är obefintligt. ”De som försöker peka på orättvisor som bottnar i fördomar om könen tystas ner”, skrev Håkan Larsson, professor vid Gymnastik- och idrottshögskolan då.
Ju mer man tittar, desto tydligare blir det att vägen mot en jämställd idrott på alla nivåer är lång. Men allt är inte mörker. Tack vare trycket har damligan i hockey nu fått ett stort tv-avtal – och dessutom fått sin första (!) huvudsponsor som kommer att gå in med viktiga pengar. Självklart måste tittarna följa med, vilket de börjat göra i fotbollen. Förra gången slog damernas fotbolls-VM internationella publikrekord, och glappet mellan hur många som tittar på dam-VM jämfört med herr-VM minskar.
De första stegen börjar tas, men fortfarande spelar damerna i nedprioriterade ligor som drivs av spelarnas egna engagemang och möjligheter att livspussla. Idrotter som lockar tjejer får mindre ekonomiskt stöd, och kvinnliga toppspelare måste ofta lösa sportkarriären med ett heltidsjobb på sidan för att få det att gå ihop ekonomiskt. På ledningsnivåerna dominerar fortfarande männen.
Nu börjar säsongen för Damkronorna, men matchen för jämställdhet har bara börjat. För att komma vidare måste fler ställa sig bakom kvinnornas kamp för en jämställd idrott, med såväl stöd som tv- och publiksiffror. Så följ damerna, engagera dig i lokala idrotten och föreslå att jobbet ska sponsra ett damlag. Vi kan alla bidra till att framtidens idrottskvinnor får samma möjligheter som männen.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.