BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Utan hållbar ekonomisk tillväxt, inget uthålligt välstånd. Men om tillväxten i stället resulterar i att antalet fattiga ökar är något fundamentalt fel.
I en färsk rapport från Caritas Europa konstateras att just så är det. Något är fundamentalt fel med tillväxten i Europa. Från 2008 har antalet fattiga européer ökat från 120 till 123 miljoner. Samtidigt har avståndet mellan rika och fattiga ökat. EU:s 2020-strategi att till år 2020 minska antalet människor i riskzonen för fattigdom och socialt utanförskap med åtminstone 20 miljoner, är på väg mot ett deprimerande fiasko.
Två begrepp behöver definieras.
Tillväxt är i första hand att öka kunskapsinnehållet i det vi producerar. Det kan ske utan att vi förbrukar jordens resurser. En modern mobiltelefon använder bara en bråkdel av det material som behövdes för att tillverka en Ericsson Hotline. Ändå är kunskapsinnehållet oändligt mycket större.
Fattigdom kan definieras på flera sätt. Här används måttet att leva på mindre än 60 procent av respektive lands medianinkomst.
Caritas Europas rapport bygger på officiell statistik från 22 av EU:s 28 medlemsländer. I rapporten pekar samtliga sociala mätningar från 2008 och framåt åt fel håll.
Långtidsarbetslösheten ökar. Andelen arbetande fattiga ökar. Ensamstående föräldrar får inte del av den generella inkomstökningen. Fler är hemlösa och det saknas bostäder till överkomliga hyror i flertalet EU-länder.
Européer som lever i fattigdom eller i riskzonen för fattigdom har också fått sämre tillgång till hälsovård och sociala rättigheter.
Caritas Europa ser ett direkt samband mellan långtidsarbetslöshet, fattigdom och socialt utanförskap. Ett samband som i sin förlängning undergräver möjligheterna till bra arbetsvillkor och ökar risken för att Europa får fler ”arbetande fattiga”, människor som arbetar för så låga löner att de inte kan försörja sig.
Sverige ingår inte i Caritas Europas underlag. Men nyligen presenterades en lika nedslående fattigdomsrapport från Sveriges Stadsmissioner. Där konstateras att det finns människor i dagens Sverige som går hungriga.
I Göteborg riktas 72 procent av Stadsmissionens insatser till utdelning av mat eller hjälp till matinköp. Varje dag finns gratis bröd att hämta vid Johanneskyrkan. Under 2016 delades det ut 125 000 brödpåsar.
– Fattigdomen ökar år från år. Vi är på väg mot eller har nått ett systemskifte där välfärdssamhället inte längre tar hand om sina medborgare, sammanfattar Göteborg Stadsmissions socialchef Lennart Forsberg situationen.
Särskilt illa ute år barnfamiljer som levt 10 - 15 år med försörjningsstöd som endast täcker akuta behov.
– 647 barn lever i akut hemlöshet i Göteborg, konstaterar Räddningsmissionens direktor Emil Mattsson.
Arbetande fattiga, låga löner, hög långtidsarbetslöshet, hårdare krav för att få behålla en bostad och stigande skuldsättning är en giftig blandning som allt oftare leder till vräkning och hemlöshet.
Fler européer var hemlösa 2015 än 2009, skriver Caritas Europa och konstaterar: ”I flertalet länder saknas bostäder till överkomliga hyror”.
Mot den erfarenhetsbakgrunden är det totalt obegripligt att svenska politiker vill införa marknadshyror och privatisera allmännyttan.
Det är bråttom att vända utvecklingen och flera av Caritas Europas förslag pekar i rätt riktning. Exempelvis:
En finansierad barngaranti som ger alla barn tillgång till fri hälsovård, avgiftsfri utbildning och barnomsorg samt en anständig bostad och tillräckligt med mat.
En långsiktig arbetslöshetsgaranti med målinriktad utbildning och möjligheter till livslångt lärande.
Regler för minimiinkomster som reducerar risken för fattigdom och som utrotar den extrema fattigdomen. Den fattigdom vars yttersta konsekvenser vi ser som tiggare på Göteborgs gator.
EU:s mål att minska antalet fattiga är bra. Men skall målet nås krävs stora investeringar. Det kommer att kosta. Men en tilltagande fattigdom blir inte billigare, varken ekonomiskt, socialt eller politiskt. Fattigdom och utanförskap göder extremism och underminerar demokratin.
Fotnot: Caritas är katolska kyrkans världsomspännande hjälporganisation. ”New Deal” var namnet på det keynesianska reformprogram Franklin D Roosevelt lanserade för att bryta depressionen när han 1932 accepterade att bli demokraternas kandidat i det amerikanska presidentvalet.