I veckan satte sig tusentals studenter för första gången i en lärosal på Örebro universitet. Många sitter med förväntansfulla fjärilar i magen efter att ha kommit in på utbildningen de har sökt. Andra studenter sitter med oro i magen, eftersom de inte vet var de ska bo. Många tackar nej till utbildningar de har kommit in på, därför att de inte vet om de kan få tak över huvudet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Den student som inte får tag på ett långsiktigt boende riskerar sin trygghet, hälsa och möjlighet att klara av studierna. Bristen på bostäder gör att människor tvekar inför att studera. Detta påverkar framför allt de grupper i samhället som inte har med sig en tradition av högre studier hemifrån. Bostadsbristen ökar därför snedrekryteringen till högskolor och universitet.
Bostadsbristen för studenter är kopplad till den generella bostadsbristen i landet, som beror på att det under många år har byggts för lite. Under förra året rapporterade mer än hälften av landets kommuner att de hade bostadsbrist och 80 procent av Sveriges befolkning bor i en kommun med bostadsbrist. Studenter är en av de grupperna som drabbas hårdast av bostadsbristen.
Under alliansens regeringsperiod minskade antalet bostadsbyggen i relation till befolkningsökningen, vilket visar på behovet av en pådrivande bostadspolitik. All tilltro kan inte ges till marknaden. Politiken måste ge goda förutsättningar.
Örebro har blivit rödlistad av Sveriges förenade studentkårer, vilket innebär att det tar mer än en termin för en student att säkert få tag på ett långsiktigt boende. Örebro har under lång tid haft brist på bostäder, men nu ökar byggandet och problemen kommer förhoppningsvis att minska framöver. Den utvecklingen behöver stöttas och utvecklas.
Den lokala markpolitiken är viktig, och kommuner behöver prioritera studentbostäder. Här verkar utvecklingen gå åt rätt håll i Örebro. Men de höga priserna på de nyproducerade studentbostäderna borde få politiker att reagera över vad som kan göra bostäderna billigare.
Den nuvarande regeringens politik har ökat byggandet av studentbostäder. Detta bland annat genom investeringsstöd och genom förenklade regelverk. Men det finns fortfarande mycket att göra. Dagens skatteregler gör att det i genomsnitt blir 2 000 kronor dyrare per månad att bo i hyresrätt än i bostadsrätt. Dessa skatteregler behöver ses över för att gynna både studentbostäder och hyresrätter generellt. Det behövs byggas bostäder som studenter har råd att bo i.
Tillgången till en bostad är en social rättighet som måste gälla alla grupper i samhället. Om vi inte tillsammans löser bostadsbristen måste unga tacka nej till utbildningsplatser och möjligheten att följa sina drömmar. Bostadsbristen riskerar människors utveckling och vårt framtida kunskapssamhälle.