Under augusti 2014 skrev jag en ledare med rubriken ”Skolor lär tjejer att springa i högklackat”. I den beskrev jag en fiktiv dystopisk framtid som kan bli en verklighet om normaliseringen av våldtäktskulturen fortsätter. Att säga att jag var frustrerad när jag skrev texten är en underdrift. Nyligen har frågan om tjejers utsatthet för sexuella övergrepp lyfts upp igen. Vilket är välbehövligt. Det har skrivits många krönikor, debattartiklar och andra texter om detta av duktiga skribenter, där man belyser att det är patriarkatet som är den skyldiga parten. Ett patriarkat som varken har någon religion eller tillhör någon specifik etnicitet.
Jag rekommenderar alla att läsa dessa texter och ta till sig budskapet. Att ta kvinnornas berättelser om sexuella övergrepp på allvar är ett viktigt steg till att minska deras utsatthet.
Jämte debatten om kvinnoras utsatthet så finns det en annan diskussion som måste tas upp minst lika mycket. Den om männens roll i den struktur som möjliggör dessa övergrepp. En verksamhet som jag skulle vilja lyfta upp är FATTA MAN. På deras hemsida skriver de att: ”FATTA MAN bygger på insikten om att dagens destruktiva manlighetsnormer är begränsande, och att vi tillsammans bör kämpa för en annan sorts manlighet”. I Aftonbladet debatt (13 januari 2016) skriver de om behovet att bjuda in män och killar till ett samtal om mansnormen och vilken roll denna norm spelar i det sexuella våldet som drabbar kvinnor.
Jag jobbade på en kvinnojour under fyra år när jag var yngre. Mer än en gång önskade jag mig att ett sådant samtal som FATTA MAN föreslår, skulle äga rum någonstans, någon gång. Jag minns i synnerhet hur hjälplös jag kände mig, den där gången jag var på en gymnasieskola och skulle informera om mäns våld mot kvinnor. Tanken var att jag skulle utbilda bägge könen men jag kunde inte riktigt nå killarna. Vilket egentligen inte är konstigt. Lika lite som en man till fullo kan förstå hur det är att vara en kvinna i ett samhälle där sexuellt våld mot kvinnor är oerhört utbrett, kan jag som vuxen kvinna förstå hur en ung kille förhåller sig till mansnormen. Jag kommer aldrig att kunna förstå hur det känns att vara en kille och veta att 98 procent av dem som misstänks för sexualiserade brott är män, precis som en själv.
Hade FATTA MAN funnits på den tiden så hade de kunnat göra det jag inte hade möjlighet att göra den dagen. Att göra skillnad även för killarna.
Män i alla åldrar behöver bli medvetna om att det finns andra mansroller, som inte skapar destruktiva strukturer såsom de som uppmuntrar sexuellt våld. Jag tror att samtal som det FATTA MAN föreslår och permanenta verksamheter som jobbar med frågor rörande mansnormer skulle förbättra samhällsklimatet, förhoppningsvis minska det sexuella våldet samt skapa ett broderskap som grundar sig i positiva värderingar och förhållningssätt. Jag tror att i synnerhet unga killar skulle må bra av att få ta del av ett sådant broderskap i ett tidigt skede av livet. Därför är mitt förslag att man ska ha en temadag med FATTA MAN på göteborgska högstadie- och gymnasieskolor så snart som möjligt. Temadagen ska sedan följas upp av ett kontinuerligt arbete kring dessa frågor, som fortsätter under det kommande skolåret. Ta tid från andra skolämnens lektioner om det så krävs.
Personligen så tycker jag att vettiga värderingar har man mer nytta av i dagens samhälle, än vad olika gamla svenska kungar heter. Hur man lägger upp det får skolorna själva bestämma, bara man tar tag i det. Vi vuxna måste kämpa emot patriarkala mansnormer som både vill förgripa sig på våra döttrar men även göra våra söner till förövare. Att börja med samtalet som FATTA MAN bjuder in till är en bra inledning på denna kamp. För mer information kolla på: fatta.nu/fatta-man