Det är ingen hemlighet att bakom utspelet ligger valtaktik.
Och det är mycket listigt.
I ett slag stoppar Borg kritiken från S om skattesänkningar, M går rentav längre än S genom att höja skatter där S lovat att inte agera.
Problemet är att S retorik blivit ett argument som hindrar såväl egna jobbinvesteringar, lika skatter mellan medborgare (sänkt skatt för pensionärer och sjuka) och bättre välfärd.
När Sverige har ett läge med stora resurser (693 miljarder i finansiellt överskott) som kan användas till att ställa om, satsa offentligt och börja öka jämlikheten har S försökt låsa in M i en bur som man nu själv sitter i.
Borg höjer skatten.
Just det som Löfven lovade inte göra.
Men vilka skatter handlar det om? 9 nya miljarder till staten ska tas in.
Skatterna Borg höjer är små justeringar, betydligt lägre än ett års jobbskatteavdrag med de är samtidigt gjorda så att de kommer öka skillnaderna mellan olika grupper i samhället.
Det syns framför allt i det sänkta studiebidrag med 300 kronor i månaden och att lånen inte längre skrivs av vid 65–68 års ålder. Det betyder att en student tvingas vara mer låntagare än någonsin förut.
Vi går mot ett amerikanskt system där den som vill utbilda sig själv får stå kostnaden.
Till saken hör att studielånen idag är en lönsam affär för staten.
Istället för att satsa på studier kommer regeringen lägga en större börda på studenterna och dessutom göra lånet livslångt. Frågan är om studielånet är avbetalt före 80-årsdagen, eller inte…
Avdragen för privat pensionssparande sänks från 1000 kronor i månaden till 200 kronor för att sedan slopas helt. Det här gör det svårare för medelinkomsttagare och småföretagare att kompensera den låga pensionen. Om skatteförändringen ställdes ihop med höjd grundpension skulle det bli mer neutralt ur jämlikhetssynpunkt. Nu kommer fler avstå från pensionssparande.
De höjda skatterna på alkohol, tobak och höjd fordonsskatt kan fungera neutralt beroende på vilka ”reformer” de finansierar.
Borgs förslag kommer inte uppröra alliansens väljare men sätter S i en svårare situation. Att miljöpartiet samtidigt lägger förslag på höjd inkomstskatt för den som har över 40 000 i månadslön gör att S snart riskerar vara det enda partiet som går till val på bevarade skattesänkningar.
Med tanke på oron för välfärd och skola kanske det inte är en så lyckad taktik.