Vissa symboliska, andra på liv och död.
NFL ska donera miljarder till att bekämpa rasism. Ja, det är samma amerikanska fotbollsliga som fryste ut spelaren Colin Kaepernick efter han vägrat sjunga nationalsången med handen på hjärtat. Nej, NFL har aldrig försvarat honom från de grova angrepp han utsatts för av konservativa politiker, inklusive Donald Trump.
New York förbjuder polisen från att ta strypgrepp på gripna, en ny lag som döps efter Eric Garner, en av de svarta män som i desperation stönat ”Jag kan inte andas” innan de slutat att andas för gott.
Minneapolis har bestämt sig för att dagens polisväsende varken skyddar eller betjänar medborgarna. Därför måste något nytt installeras, något som är kapabelt till dialog och inte bara rasistiskt utövande av våldskapital.
Bara tre exempel.
Det som händer nu gör verkligen skillnad.
Kanske är det också just därför debattörer – ja, vita – anmäler sig själva som förment välvilliga strateger, eller rakt av anklagar rörelsen för att vara vänsterextrem (Trump) eller rasistisk (Arpi).
Om ni vill lyckas ska ni istället göra så här…
Det är en alldeles särskild sorts paternalism som inte drar sig för något, hur många gånger har inte Martin Luther King citerats senaste veckorna för att övertyga svarta amerikaner att det klokaste – rimligaste! – vore att visa upp protestskyltarna och sedan återgå till sina vanliga liv, precis som om ingenting alls hade hänt.
Du kan förstås tycka att Black lives matter och alla demonstranter är för mycket, för polariserande, för konfrontativa, för radikala.
Men du har fel.
De gör exakt vad som krävs.
Metoden speglar motståndet.
Metoden ska mätas utifrån resultat.
Eller så är det bara att fråga Darrell “Bubba” Wallace.
.@bubbawallace will run a special paint scheme to honor #BlackLivesMatter for Wednesday night’s race at @MartinsvilleSwy. pic.twitter.com/1axOlSsig7
— NASCAR (@NASCAR)
June 10, 2020Jag fick en chock när Nascar twittrade ut att han, den första svarta föraren på 50 år, skulle köra en bil uppmärkt med Black lives matter. Visserligen hade det lagts till ”medkänsla”, ”förståelse” och ”kärlek” för säkerhets skull. Och en svart hand som skakar en vit hand. Men ändå.
Samtidigt meddelade motorsportsorganisationen att man inte längre kommer att tillåta publiken att vifta med sydstatsflaggan, och den som ibland brukar följa bilarna när de kastar sig runt velodromen vet att den extremt laddade flaggan inte är direkt sällsynt på läktarna.
Det är stort.
Det finns knappast någon vitare, mer konservativ sport än Nascar.
”Jag tror att vår ställningstagande är tydligt”, säger Bubba Wallace i en intervju.
Tomorrow night at @MartinsvilleSwy, @BubbaWallace will run a special #BlackLivesMatter paint scheme promoting racial equality. #CompassionLoveUnderstanding
Learn more: pic.twitter.com/MHWwNzIzFJ
— Richard Petty Motorsports (@RPMotorsports)
June 9, 2020Om det skulle gå någon förbi poserar han med Black lives matter-tröja och den amerikanska flaggan som munskydd. Han vet att han når miljoner amerikaner som är misstänksamma mot progressiva rörelser, särskilt när de har med minoriteters rättigheter att göra.
Han är pedagogisk. Ja, alla liv spelar roll. Men det blir inte så förrän även svarta liv spelar roll. Han vet vem han talar till.
Bubba Wallace vet att Nascar redan var skakat av att en av sportens yngsta stjärnor, Kyle Larson, för inte alls länge sedan avslöjades med att gärna använda n-ordet.
Han vet dessutom att Nascar drivs som ett bolag och har intresse att nå en bredare demografi.
Nascar klarar sig inte utan honom.
Nascar klarar sig inte långsiktigt om man skulle fortsätta att framstå som ett bondläpparnas helgnöje för vilka världen helst ska vara monokrom och oföränderlig.
I februari bjöd Nascar in Donald Trump.
Presidenten invigde säsongen, han kördes runt ett varv på klassiska Daytona i sin blänkande svarta limousin.
I juni är det Bubba Wallace som – tillsammans med sin arbetsgivare – förkastar allt som kommer från Vita huset.
”Vårt land bär en smärta. Människor är med rätta arga och kräver att bli hörda. Svarta har lidit i vår land och det har tagit alltför lång tid för människor att höra deras krav på förändring. Vår sport måste åstadkomma något bättre. Vårt land måste åstadkomma något bättre”, säger Nascars ordförande Steve Phelps.
Förändring.
Det är vad uppror kan tvinga fram.
Det är vad människor tillsammans kan tvinga fram.
Och modiga inidvider.
Bubba Wallace är just det.