Enligt Regeringskansliet är Tobias Billströms (M) inlägg på X, totalt 25 000, inte en del av hans ämbete.
Men vi tar det från början.
Det som i begynnelsen var en oreglerad lekstuga är idag något helt annat – sociala medier är jätteindustri och en (för) stor del av våra liv. Trots det tycks regeringen inte veta vad som gäller, eller medvetet överträda reglerna.
Regeringens kommunikation i sociala medier, inklusive direktmeddelanden, omfattas av offentlighetsprincipen. Innehållet går därmed att begära ut. Det framgår inte minst av Regeringskansliets “netikett” för myndighetens konton.
“Myndigheters användning av sociala medier” är en annan samling riktlinjer, som E-delegationen tog fram på uppdrag av regeringen Reinfeldt. Dokumentet säger bland annat att besökare måste kunna avgöra om det är myndigheten som uttalar sig eller om det är privata synpunkter som framförs.
I båda avseendena är efterlevnaden sådär.
På Instagram är Ulf Kristerssons (M) roller minst sagt flytande. Han kombinerar seriösa uttalanden av slaget “Sverige befinner sig i det allvarligaste läget sedan andra världskriget” med mindre seriösa uttalanden som “jag har druckit öl”.
Kontot listas, hur som helst, som ett av regeringens konton i sociala medier. Vill man veta vem som glider in i statsministerns inkorg ska det med andra ord inte vara några problem.
Vad gäller Tobias Billströms konto hävdar Regeringskansliet att det är ”privat”:
“Utrikesministerns Twitterkonto är hans privata konto. En del av uttalandena på Twitterkontot görs dock i egenskap av hans ämbete som utrikesminister. I den mån utrikesministern uttalar sig i egenskap av sitt ämbete omfattas dessa av offentlighetsprincipen.”
Innehållet på Tobias Billströms konto handlar uteslutande om hans uppdrag som utrikesminister. Det är möjligt att ett sådant ämbete äter upp all ens fritid, men att Billström ägnar sig åt utrikesfrågor dygnet runt är knappast ett tillräckligt starkt argument för att kontot ska betraktas som “privat”.
Det motbevisas även av en liten grå verifieringssymbol i ministerns profil. Den säger att användaren företräder en regering. Svart på vitt (eller, ja, grått på vitt): Kontot representerar inte privatpersonen Tobias Billström.
När jag begär ut utrikesministerns direktmeddelanden under en tremånadersperiod får jag ett enda meddelande. Fanny Jönsson på Aftonbladets ledarsida har avslöjat att Billströms inkorg på X innehåller uppgifter som kan skada rikets säkerhet – därför är de sekretessbelagda och lämnas inte ut.
(Det känns inte helt tryggt att Billström valt Elon Musks helt utflippade plattform som skyddsrum för känsliga uppgifter när it-attackerna haglar.)
Är påståendet att Billströms X-konto är av privat karaktär – något som såväl verifieringen som innehållet på kontot motbevisar – ett medvetet försök att runda offentlighetsprincipen?
Lösningen är, tack och lov, inte att Billström gör en Kristersson och kastar in lite privatliv då och då. Utrikesministern måste snarare bestämma sig om han representerar regeringen eller privatpersonen Tobias Billström.
Riktlinjerna konstaterar nämligen att anställda bör undvika att uttala sig för myndighetens räkning via sina privata konton. Vill man slippa granskning får man alltså twittra enbart om sådant som inte har med ämbetet att göra. Och sluta dekorera kontot med en regeringsmärkning.
Det är ironiskt, kan jag tycka, att en regering som så gärna vill övervaka sin befolkning försöker undvika att bli granskad. Det är nästan som om insyn är en rättighet för regeringen och inte för medborgarna – i själva verket är det precis tvärtom.
Fotnot: I tidigare version stod att Billströms konto saknades i regeringskansliets lista över ministerkonton. Det har nu lagts till på listan och texten har uppdaterats.