Knappast någon katastrof för en aktör som sätter pedagogik före pengar.
Eller, det beror ju på vem du frågar.
Hans Bergström äger tillsammans med sin fru Barbara Bergström koncernen Engelska skolan, som på 25 år har vuxit till ett imperium med miljardomsättning och expansion utomlands – allt tack vare möjligheten att suga märgen ur varje skattekrona som kommit i deras väg.
Den möjligheten vill han hemskt gärna behålla. Han längtar intensivt efter höstens val.
”Då får det vara slut på det här kommunistväldet. Det måste komma en ny regering som är mer pragmatisk”, säger Hans Bergström till DI TV.
Som de har lidit, paret Bergström.
Till sommaren ska det firas jubileum, stadshuset i Stockholm är bokat. Det finns miljarder skäl att klirra med glasen. Barbara Bergström sålde nämligen för fem år sedan Engelska skolan till amerikanska riskkapitalister för nästan 700 miljoner kronor, och har behållit nästan 20 procent av ägandet som idag motsvarar mer än 500 miljoner kronor, enligt börsvärdet.
Kommunistvälde?
Det är oklart om de ens förstår hur motbjudande sådant här ter sig för den majoritet av svenskar som tycker att det är nödvändigt att reglera vinster i välfärden.
– Om du inte gillar vinst, testa förlust, sa Barbara Bergström tidigare i år till Dagens Nyheter, och fortsatte:
– Jag har inte fyllt mina fickor med någon annans pengar.
Det är som om paret har bestämt sig för att trolla.
Provocera när så krävs, desinformera när så krävs.
Hans Bergström har förädlat den metoden. 2016 reagerade han på senaste Pisa-undersökningen genom att skriva i Dagens Industri, där han presenterades som ”engagerad i skoldebatten”. Han gjorde en särskild poäng av att svensk skola inte har några akuta problem med segregation.
Jaså!?
Strax före detta utspel hade Dagens ETC granskat Engelska skolan, specifikt hur koncernen blivit en motor för just segregation – där en stor andel barn till högutbildade gör det möjligt att anställa färre lärare. 71 procent av koncernens elever hade vid granskningen föräldrar med eftergymnasial utbildning, att jämföra med 53 procent i kommunala skolor och 65 procent i friskolor generellt.
”Engelska skolans hela upplägg är att inrikta sig på just denna målgrupp”, sa Sten Svensson, skolutredare som bland annat skrivit rapporten ”Färre lärare ger vinsten” för det fackliga idéinstitutet Katalys.
Nu vill Hans Bergström ha en pragmatisk regering. Han definierar det som att Socialdemokraterna och Moderaterna borde samarbete med varandra. Det gjorde han även i samband med senaste valet.
Men han har simultant försökt åstadkomma andra lösningar, synbarligen utan några som helst skrupler vad gäller att blanda ihop sina egennyttiga företagsintressen med den tyngd som kommer bland annat från att ha varit chefredaktör på Dagens Nyheter.
I slutet av november 2014 mejlar Hans Bergström – som själv är utflyttad till USA – om att ”en växande del av svenska folket ser att denna regering inte bör fortsätta”. Han menar att Stefan Löfvens regering är ”djupt skadlig för Sverige”. Han skickar detta till Sverigedemokraternas toppnamn Linus Bylund, ”i förtroende”, med en uppmaning bara veckor före budgetomröstningen:
”Det är dags att välta bordet!”
Som chefredaktör på Dagens Nyheter stoppade Hans Bergström annonser från SD.
Som friskolemiljonär konspirerar han med SD för att få dem att fälla en regering som aviserat skärpningar för välfärdsbolagen.
Så går det när pengar styr.
Hans Bergström räknar i sitt mejl upp exempel på varför den rödgröna regeringen är så djupt skadlig. Det handlar om ”försvaret, kärnkraften, flyget, vägbyggen, med mera”.
Med mera…
Vem som helst genomskådar den inviten.
”Jag anser inte att det är mer konstigt att ha samtal med SD än med vänsterpartister och miljöpartister”, sa Hans Bergström till Aftonbladet, som avslöjade hans uppsökande lobbyism.
Det kan han tycka. (Till saken hör att Hans Bergström under senare år närmat sig SD sett till migrationspolitik, något han påminner om med texter om hur han visst inte tänker känna likadant för ”Afghanistans berg och Somalias strandlinje” som för Värmlands brusande forsar).
Men han har inte fört samtal med vänsterpartister och miljöpartister.
Hans omsorg sträcker sig inte till Sverige, utan börjar och slutar med familjens affärsutveckling.
Nu ägnar sig Engelska skolan åt att klaga över att kommunerna inte skjuter till mer skolpeng för att kompensera för höjda lärarlöner. ”Kreativ bokföring”, säger vd Fredrik Åkerman – utan att nämna att hans koncern i snitt betalar sina lärare sämre än vad kommunala skolor gör.
3,1 miljarder kronor. Så mycket tjänade i fjol de tio största välfärdskoncernerna.
Svenskarna vill stoppa denna åderlåtning.
Tydligen är vi kommunister allesammans.
Nej, paret Bergström har ingen skam i kroppen.