"Skolan är viktig, skolan ger stöd, men skolan är inte någon annan som gör arbetet åt oss. Livet avgörs också av alla de val vi gör som individer." Så skriver Gustav Fridolin när han vill uppmana barn och föräldrar att läsa mer under det läslov som Stockholm precis haft. Det finns många anledningar till varför den retoriken är skev när den kommer från en minister.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Utbildningsminister Gustav Fridolin skriver på Aftonbladet Debatt om vikten av läsning. Om att barns och vuxnas läsförståelse minskat och hur det riskerar att urholka demokratin. Det har han rätt i. Men genomgående i texten lägger han ansvaret på just barnen och föräldrarna. Det är föräldrarna som ska uppmuntra barnens läsning, som ska ta med dem till bibliotek och som han skriver, starta en tidningsprenumeration på Bamse. Hemmet är i centrum.
Och visst har föräldrar ett ansvar, vi lever inte i ett samhälle där skolan lyckas med sitt kompensatoriska uppdrag att jämna ut klasskillnader. Vi lever inte i ett samhälle där familjens bakgrund inte påverkar barnens framtid. Snarare tvärtom. Men det är ansvarslöst att som minister i Sverige, med makt att i grunden åtgärda skolan och till viss del ojämlikheten, peka mot hemmet som lösning.
För visst är det en mysig tanke att mamma ska ta med barnen till biblioteket på lovet. Men om mamma är ensamstående, jobbar dubbla skift inom vården och har tur om hon någon gång hinner äta middag med barnen så är det inte lika mysigt. Om hon mot förmodan hinner läsa Gustav Fridolins debattartikel, kommer hon känna läspepp eller bara ännu mer skuld över hennes axlar?
Kommunala bibliotek, öppna fritidsgårdar och närhet till vuxna och pedagoger är grundläggande för många barns utveckling. Skolbiblioteken fyller också en viktig roll för läsandet. Men det finns alldeles för många skräckexempel där skolbiblioteket består av en hylla i en städskrubb, eller har öppet för få timmar i veckan. Skollagen definierar inte vad ett bibliotek är.
Samtidigt har vi ett skolval som segregerar. Vi har kunskapskurvor som går nedåt och betyg som går uppåt. Vi har en otrygg arbetsmarknad som ger otrygga familjer. Gustav Fridolin är naiv om han inte förstår det. Rubriken på hans debattartikel är "Sveriges framgång vilar i Pippis händer". Nej, Gustav Fridolin, den vilar på dig och resten av gänget i regeringen.