Aldrig tidigare har en översiktsplan föregåtts av ett så brett demokratiskt deltagande som den som Malmö stad har arbetat fram under de senaste fyra åren. Runt 25 informations- och diskussionsmöten arrangerades för allmänheten, företag samt intresseföreningar och det uppskattas att cirka 40 000 personer har varit engagerade i planen. Stadsbyggnadskontoret räknade i sin tidsplan med att planen skulle ha antagits i oktober 2013. Men nu tycks Malmöborna få vänta ett år extra på grund av att Moderaterna i sista stund insett att översiktsplanen var på väg att realiseras. Moderaterna har därför bestämt sig för att göra översiktsplanen till en valfråga, vilket betyder att den inte kommer att antas förrän efter valet (vid en rödgrön valseger).
Det är framförallt två frågor som har kommit att bli avgörande för oppositionen; förtätning och trafik. Satsning på gång-, cykel- och kollektivtrafiken sker enligt den moderata utsagan på bilens bekostnad, underförstått att bilisternas framkomlighet i city måste vara så pass god att de måste kunna parkera direkt utanför favoritbutiken. Där översiktsplanen vill satsa på fler cykelbanor och spårbunden trafik vill Moderaterna bredda för bilar. Trots att allt fler studier visar på att spårbunden trafik är en av de avgörande faktorerna för att ge företag de rätta förutsättningarna att investera långsiktigt så väljer Moderaterna att prioritera breda körfält, vilket är en mycket bakåtsträvande och utvecklingsfientlig inställning.
Moderaterna menar att de rödgröna gör livet svårt för Malmöborna genom att planera bort bilen. Men vad de moderata företrädarna fullständigt har missat är syftet med förtätning. Genom att stadens funktioner finns nära boendet spelar privatbilismen ut sin roll i staden. I en tät stad där arbete och skola finns inom gång- och cykelavstånd finns det inte längre någon anledning till att varje invånare ska köra bil. Det Moderaternas Stefan Lindhe helt verkar att blunda för, är att vi lever i ett globalt sammanhang där vi inte längre kan låtsas att den pågående klimatkrisen inte existerar. Hur tänker Stefan Lindhe att Malmö ska kunna nå upp till målet om 40 procent minskade utsläpp av växthusgaser till 2020 när Moderaterna planerar för att varje Malmöbo ska köra bil? Är bilen verkligen ett färdmedel att investera i när stadsborna själva föredrar cykel och kollektivtrafik?
Infrastrukturen är stadens stomme och att lyfta ut trafiken ur översiktsplanen, som är Moderaternas förslag, är ansvarslöst när en enhetlig planering av Malmö ska genomföras. Vad som behövs är progressiva planer och starka visioner för att uppnå målet om den hållbara staden. Malmö måste fortsätta att främja en hållbar livsstil för dess invånare, och vägen dit är genom översiktsplaneringen. Malmös översiktsplan lägger grunden för en sådan utveckling. En moderat valseger skulle vara förödande för ambitionerna om en hållbar stad för alla.
Emelie Edström