Sverige har misslyckats med att skydda de äldre. Det får Martin Tivéus, vd för Sveriges största privata vårdbolag Attendo, säga i en lång intervju i Dagens Nyheter. Han får det att låta som att han personligen är den som tog ansvar och larmade Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen om situationen på äldreboendena. Han ska ha mejlat Anders Tegnell och Taha Alexandersson och vädjat om skärpta riktlinjer, fler tester och skyddsutrustning. ”Jag har svårt att sova på nätterna för jag känner att vi kan och måste göra mer”, säger han i intervjun.
Jag tycker att det är bra att Martin Tivéus har svårt att sova på nätterna mitt under en pågående pandemi som framför allt utgör ett hot mot våra sköra och äldre. Han är ändå ytterst ansvarig för 700 äldreboenden i Norden. Om han inte låg sömnlös över det här, vad skulle han då ligga sömnlös över?
Men krokodiltårarna kan han spara.
Tivéus hamnar snabbt i slutsatsen att det är myndigheterna som måste göra mer. Och betala för det. Journalisten ställer den mycket rimliga frågan om varför inte Attendos äldreboenden bara använder mer skyddsutrustning om Tivéus tycker att det behövs istället för att vänta på fler riktlinjer. Och Tivéus svarar att ”i långa loppet skulle vi inte ha råd med allt”. Säger alltså Tivéus som är vd för det bolag som delade ut nästan 200 miljoner till aktieägarna under rekordåret 2017. Året efter blev utdelningen bara hälften så stor efter på grund av vårdskandalerna i Finland.
Folkhälsomyndigheten hävdar fortfarande att det inte är säkert att munskydd skyddar de äldre från smitta. I värsta fall kan munskydd på personalen till och med öka smittspridningen, om personalen inte vet hur de ska hanteras. Frågan är infekterad. Fackförbundet Kommunal har JO-anmält Arbetsmiljöverket efter att SVT avslöjat att myndigheten tonat ned betydelsen av munskydd efter påtryckningar från arbetsgivaren Sveriges kommuner och landsting.
Men en sak är Folkhälsomyndigheten säker på, att god tillgång på utbildad personal på äldreboendena skyddar de äldre. Ju färre olika personer som de äldre träffar, ju mer personalen vet om hygien och smittspridning, desto större blir säkerheten.
Tivéus krokodiltårar signalerar att han är de äldres riktiga förkämpe i dessa tider. Men om han verkligen hade satt de äldres säkerhet främst hade kan kunnat använda en del av den årliga vinsten till att anställa mer personal istället för att dela ut pengarna till aktieägarna.
Den privata äldreomsorgen, med Attendo i spetsen, gör sina vinster genom att pressa ned bemanningen och pressa de anställdas villkor. Här är det ännu fler än i den kommunala äldreomsorgen som har otrygga anställningar. Var tredje i personalen går på vikariat enligt en sammanställning gjord av Kommunal. Lönerna är lägre och de ofrivilliga deltiderna är fler.
Vi ska titta på vad det var som hände i Finland. Där fick de pressade villkoren på Attendo drastiska konsekvenser förra året. Flera vårdskandaler på Attendo-drivna boenden fick i förlängningen den planerade vårdrefomen (med större etableringsfrihet för privata vårdbolag enligt svensk modell) att skrotas och den sittande regeringen att avgå. Efter skandalerna skärpte Finland kraven på personaltäthet på äldreboendena. Och det fick i sin tur Attendo att ”vinstvarna”. Att leva upp till de nya kraven skulle kosta omkring 200 miljoner (ja, exakt lika mycket som hade delats ut till aktieägarna) och därför skulle vinsten bli lägre än vad man tidigare räknat med.
Så innan Tivéus gråter ut i medierna av omsorg för de äldre och kräver att staten ska finansiera skyddsutrustning på Attendos boenden så finns det ett par saker han skulle kunna göra själv. Anställa mer personal även i Sverige är det första. Ge dem trygga anställningar och se till att de har rätt utbildning är det andra. Prioritera de äldre framför aktieägarna.
Problemet med spridningen av covid-19 är inte isolerat till de privata vårdbolagen. Men den business som äldreomsorgen har blivit gör att pengar flödar ut ur systemet och pressar villkoren och ersättningarna för alla. Sverige har misslyckats med att skydda de äldre och jag hoppas att Tivéus sömnlöshet i alla fall lite beror på att han någonstans inser sin egen roll i det.