Men nej, den fungerade. Den gör nämligen vattnet till en tunn ånga (fråga mig inte hur) och vill jag kan jag vrida på vredet och då blir den en vanlig strilande stråle men 85 procent mindre vattenanvändande än när jag bara låter kranen gå.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Detta med ånga (eller dimma som de kallar den) är ju lätt att förstå. När man tvättar händerna rinner nästan allt vatten rakt ner och bara litegrann används på händerna. Men ånga blir det mycket mindre vatten som dessutom fastnar på händerna och därmed slösas mindre.
Det här är en svensk uppfinning som nu finns i julbutikerna och det är ju bara att slå till.
Vem vill inte spara vatten?
Eller?
Jo, sanningen är att väldigt många inte vill göra det.
Då måste man kanske börja prata pengar.
En svensk använder ungefär 160 liter vatten per dag. Ungefär 60 liter är personlig hygien. Det går åt fem kWh för att värma en liter vatten. Det betyder att om du minskar ditt varmvattenslöseri med hälften så sparar du nästan en tusenlapp per år oberoende om du har fjärr- eller elvärme.
Vem vill inte spara pengar?
Eller?
Jo, väldigt många tycker det där är onödigt.
Det finns nämligen en sak som står över både ekonomi och irritationen av onödigt slöseri. Den där känslan av att ingen jäkel ska säga till mig att jag inte får göra som jag vill. Vill jag slösa så gör jag det. JAG BETALAR!
Det här är samma problem som vi har med flygandet, med maten, med energislösande hus – och se nu på dessa vackra (tycker en del) julbelysningar i villatomterna som av någon anledning inte stängs av med en billig timer sisådär klockan 24 när huset gått och lagt sig. Vi lyser för andarna på natten, men andarna vill nog ha det mörkt.
Så varför vill vi inte spara vatten?
Det finns otroligt många sätt. I senaste numret av magasinet Kloka hem berättar man om rymdduschen. Ett system som gör att man använder fem liter istället för 100 liter under en dusch. (Vattnet renas och återanvänds i duschkabinen.) Vill man spara uppvärmning kan man använda en enkel värmeväxlare under duschen eller i avloppsrören så att 30–50 procent av värmen återanvänds. Själv har jag åkt landet runt med en dusch i handen som för några hundralappar med en ”vortexslinga” minskar konsumtionen med 50 procent och därmed varmvattenslöseriet med lika mycket. Poängen med duschen är att strålen blir lika stark som vanligt, fast uppblandad med luft. (Mycket viktigt för alla oss som har långt svallande hår och behöver få ut schampot …)
Bor man i villa kan ha använda produkten 3eflow som gör att varmt vatten inte kyls i rören utan hela tiden återsamlas i varmvattenberedaren. Det här minskar också risken för legionella från vatten som legat still i halvvarma kopparrör.
Sysslar du med växthus och odling finns nya fiffiga lösningar som matar in regnvatten direkt i rötterna underifrån. Om man odlar med näringslösning (utan jord) kan man minska vattenförbrukningen med 90 procent. Och flera stora hyreshus har faktiskt börjat fånga regnvatten och köra det i toaletterna. Det minskar vattenförbrukningen i toaletterna med 60 procent.
Och självklart finns massor med system att rena vatten som inte förstör. Gråvatten (disk och tvätt) renas bäst med gröna växtbäddar. Min favorit är annars Solvatten, en svensk uppfinning som är som en väska där smutsigt vatten hälls i, väskan öppnas och riktas mot solen och efter några timmar är vattnet rent och kan kylas i skuggan. Perfekt stöd för byar där rent vatten är en bristvara jorden runt.
Så … varför sparar vi inte på det rena vattnet? Det är ju så enkelt.
Varför förstör vi med vardagsslöseri och avloppssystem som använder rent dricksvatten?
Var finns nyckeln till förändringen här?
Jovisst, politiken kan styra industriproduktionens slöseri, politiken kan med lag tvinga fram smartare hus. Politiken kan också göra det så dyrt att använda vatten (skatt) att vi automatiskt börjar spara. Fast då förlorar den regeringen nog valet, och de rikas slöseri kommer ju aldrig bromsas den vägen. (Ja, vattenslöseri är också en klassfråga.)
Det finns olika vägar till förnuft.
Pengapiskan – ”det lönar sig att spara”.
Medvetenhet och ansvar – ”jag är en del i ett kretslopp och har ett individuellt ansvar”.
Men vi människor är sociala djur. De flesta av oss agerar utifrån hur andra reagerar på det vi gör.
Om det blir lika skamligt att slösa vatten som att aga barn (vilket ansågs förnuftigt när jag växte upp) så kommer vattnet sluta flöda ohämmat.
När man själv inser att det är korkat att slösa vatten händer inget.
Men när andra inser att man är korkad som slösar vatten så börjar man agera.
Inte sant?