Den gångna veckan var det ”Demokrati och toleransvecka” i Örebro. Kommunen anordnar veckan tillsammans med en rad organisationer, studieförbund, församlingar, gymnasieskolor m fl. Programmet är digert och samlar många människor som vill samtala om hur vi ”lever demokrati” tillsammans.
Samtidigt genomför kommunfullmäktige i Hällefors sitt möte under polisbevakning, anonymt hot om att ”något kommer att hända” gör att de ansvariga måste agera. Ställa in mötet eller skapa trygghet för ledamöterna genom bevakning.
Hur ”lever vi vår demokrati” i Hällefors? Hög tid att reflektera över våra toleransnivåer och hur vi skapar respekt, delaktighet och inflytande. Jag funderar också över några rader i kommunens förra strategidokument ”Man blir betraktad av andra som man ser på sig själv” och tänker ungefär så här att om vi som är verksamma i lokalpolitiken har en kritisk och intolerant hållning till varandra som personer så tror jag att det odlar ett politikerförakt hos dem som står vid sidan av.
Man brukar säga att man ska skilja på ”sak och person”, i politiken kanske snarare ”funktion och person”. Vi kanske inte ska vara så personliga och privata med varandra och i stället se varandra i de funktioner vi har i politiken och diskutera politiska sakfrågor som är angelägna för kommunens verksamhet och utveckling och inte kritisera de personer som står bakom. Påhoppen på de personer som tagit på sig olika förtroendeuppdrag och som bl a sprids i lokalpressen bakom anonyma signaturer gynnar varken respekten för vårt demokratiska system eller för de förtroendevalda som tagit på sig olika uppdrag. Det öppnar snarare upp för ytterligare dumheter som gör att personer tror att vad som helt är tillåtet t o m att hota kommunfullmäktiges ledamöter i Hällefors.
Det smakar lite illa och man tänker på andra kulturer där människor ständigt lever under förtryck och hot just för att de tror på demokrati och ett öppet och tolerant samhälle där man utan att vara rädd ska kunna uttrycka en åsikt. Här har vi i decennier tagit det för givet, öppna dörrar och möten. Nu måste detta omprövas ses över, utifrån ett trygghetsperspektiv både för anställd personal och för förtroendevalda. Ett tecken på att demokratin och yttrandefriheten ständigt måste erövras, vi ska inte ta den för given.
Det som sedan vållade diskussioner på kommunfullmäktigemötet var bl a ordförandes agerande och eventuella formaliafel kring det och huruvida det förra kommunalrådet skulle få ställa sin fråga eller inte. I båda fallen finns det lagar och regler, arbetsordningar och praxis som vägleder hur fullmäktigeförsamlingen skall agera. Det är bra, då finns det dokument som man kan pröva om det som skedde eller rent av inte skedde var rätt eller fel. Men en sak är säker, alla har ett ansvar att skärpa till sig och visa större respekt för de som man är satt att företräda, medborgarna. Läs på, gör om (om det nu blev fel) och gör rätt!
Inför valet 2010 tog socialdemokraterna i Hällefors fram ett dokument som skulle vara till hjälp i det politiska arbetet, ”Handbok för förtroendevalda”, jag vet inte huruvida dokumentet varit aktivt under perioden men det kanske är hög tid att plocka fram det, det är på några sidor och avslutas så här:
”Känn att du gör en viktig insats i demokratins tjänst. Den representativa demokratin byggs upp av engagerade medborgare och förtroendevalda som är beredda att ta på sig ansvar för en gemensam framtid och utveckling. Du är en av demokratins vardagshjältar!”