Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
I rapporten ”Vem står upp för arbetsrätten och lönerna” har utredaren och skribenten Mats Wingborg noggrant gått igenom hur arbetsrättens framtid ser ut om de olika riksdagspartierna själva skulle få bestämma. I rapporten framgår med all tydlighet att Alliansen har en tydlig linje för arbetsmarknaden - och att den linjen inte är arbetarvänlig. De frågor som allianspartierna driver på området kan de dessutom få igenom lätt, tillsammans med eller uppbackade av SD, som i de allra flesta fall vill göra precis som allianspartierna.
Konkret, för Sveriges arbetare, betyder en alliansvinst i valet flera grundläggande förändringar på arbetsmarknaden (och ännu fler och ännu mer långtgående om Centerpartiet får bestämma).
Att Sverige får en lagstiftad minimilön skulle kunna bli verklighet snart, med Alliansen. Strategin är att pressa ned det som kallas för reservationslönen, det vill säga det absolut minsta som någon skulle kunna tänka sig att arbeta för, genom att först införa vad Alliansen kallar för ”inträdesjobb”. Inträdesjobben ska beläggas med ett statligt beslutat lönetak motsvarande 70 procent av rådande ingångslöner, men med ytterligare tak på 21 000 kronor i månaden. Ett restaurangbiträde kan i och med detta börja vänja sig vid tanken på en lön på strax över 11 000 kronor i månaden och en bilmekaniker runt 12 000 kronor i månaden, förutsatt att de får arbeta heltid.
Det handlar också om att luckra upp lagen om anställningsskydd, och framför allt turordningsreglerna i den. Det enda som skiljer allianspartierna åt här är hur mycket lagen ska luckras upp. Centerpartiet vill gå längst och ta bort turordningsreglerna helt i alla företag med färre än 50 anställda.
Det är fortsatt viktigt för Alliansen att arbetsgivare ska kunna undvika att erbjuda människor fasta jobb. En snabbsökning i SCB visar att nästan en miljon människor, i skrivande stund, går på någon typ av tidsbegränsad anställning. Den fackliga organisationsgraden är genomgående lägre bland tidsbegränsat anställda, och också benägenheten att larma eller säga ifrån om dålig arbetsmiljö eller andra missförhållanden. Anställningsformen allmän visstid har, sedan den infördes under alliansens förra vända vid makten, varit väldigt omdebatterad, men här finns ingen tvekan: Alliansen vill att allmän visstid ska finnas kvar. Oavsett.
Dessutom finns en plan för de som ändå lyckas hitta potentiella tillsvidareanställningar. Ett års provanställning. Otrygghet i praktiken, även i fasta arbeten.
För fackföreningarna väntar inskränkningar i rätten till sympatistrejker. Alliansens partier vill införa en proportionalitetsprincip - en strejk ska inte tillåtas om skadan skulle kunna bli stor för näringsliv eller samhälle. Detta gäller utöver de inskränkningar som man tråkigt och svekfullt nog redan har Socialdemokraterna och de stora parterna på arbetsmarknaden med sig i på.
Centerpartiet vill också ändra förtroendemannalagen. Idag ger den lagen fackligt förtroendevalda rätt till lön när de till exempel förhandlar med arbetsgivaren, eller skyddsombud rätt till lön när de går skyddsronder. I framtiden ska facken betala allt själva, vilket tveklöst skulle sänka den fackliga aktiviteten och organisationsgraden avsevärt, och dessutom arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna.
Ut i ljuset med arbetarhatarna. Låt oss slippa en mörk framtid utan rättigheter.