De sa det, det finns inga tider. Och jag ringde alla mottagningar jag bara fick tag i. Jag förklarade för dem hela tiden att ’ni måste försöka fixa en akuttid för det kanske är för sent, jag kanske inte får göra abort och jag vill verkligen göra abort’. De kunde inte göra något åt saken.” Det berättar Atousa, 29, i en intervju med Sveriges Radio (16/7).
Medan många kopplar av i semestertider, kämpar kvinnor som blivit ofrivilligt gravida för en aborttid. Enligt Socialstyrelsen ska ingen behöva vänta länge mellan tidsbeställning och det första läkarbesöket, men i Stockholm är väntetiderna upp till fyra veckor nu på sommaren. Veckor som är avgörande för graviditeteten och vilka ingrepp som kan göras. Ju längre tiden går – desto mer avancerade ingrepp krävs.
Ännu värre vore brist på abortvård året runt, att Atousas berättelse blir regel snarare än undantag. Med Alliansena nedskärningar i landstinget är det dock precis vad vi kan vänta oss. För i våras beslutade det moderatledda landstinget att det måste sparas. Det kom knappast som en överraskning – revisorer har under flera år uppmärksammat och varnat för misskötsel av ekonomin. En misskötsel som kostat oss skattebetalare miljarder.
I Stockholm innebar det ambitionen att höja biljettpriserna för SL och färre avgångar för kollektivtrafiken. Men det ska sparas överallt, så även inom vården. För privata vårdgivare sänks nu ersättningen för medicinska aborter med 20 procent. Beslutet har lett till att fyra av sex berörda kliniker helt enkelt slutar utföra medicinska aborter. Tillgängligheten för medicinska aborter minskar och kvinnor riskerar att tvingas gå igenom en kirurgisk abort – inte av egen vilja, utan på grund av långa väntetider.
Kristdemokraterna i landstinget har försvarat beslutet, vilket satt igång debatten om aborträtten. Inte så konstigt. Partiledaren Ebba Busch-Thor (KD) har krävt att vårdpersonal ska få vägra utförandet av aborter, samma partiledare som har en bakgrund hos Livets Ord – ökända abortmotståndare. Detta samtidigt som inskränkningar på aborträtten sker runtom i Europa, nu senast i Portugal, där kvinnor tvingas bekosta aborter själva, och där strängare utredningar krävs innan kvinnan ens får besluta om det. Det är en skrämmande utveckling.
Men skrämmande är också att se hur Moderaterna, som ändå leder landstinget, kan komma undan med den här typen av nedskärningar. Nedskärningar som görs på grund av ren inkompetens. När nedskärningen på medicinska aborter klubbades struntade man i att rådfråga experter för att utreda konsekvenserna av minskat stöd till abortkliniker. Inte inspirerades de heller av Norrbotten, där gratis preventivmedel lett till ett halverat (!) antal aborter i länet.
Så oavsett vad Kristdemokraterna har för agenda och ideologi kan Moderaterna knappast tillåta ett parti som knappt klarar fyraprocentsspärren att vara tongivande i en så viktig fråga som tillgången till fri och säker abort. Börjar de inte ta ansvar snart riskeras inte bara landstingets ekonomi, utan även rätten till fri och säker abort. Det är ett pris ingen av oss har råd att betala.