Det finns små bekymmer i livet och det finns stora. Till de stora frågorna hör framför allt Meningen Med Mitt Liv. Till de små hör Vad Ska Vi Äta och Vad Ska Jag Ha På Mig. Lustigt nog verkar det vara när folk kommer på svaret på de små frågorna som de lägger upp bilder på nätet och liksom vill dela med sig av sin upptäckt.
I nyhetsvärlden finns det en viktig fråga för om något ska publiceras eller inte – är det av allmänintresse? Är frågan aktuell nog för tillräckligt många? Ibland hamnar frågor i gränslandet vilket kan få en väldigt komisk effekt, som nyheten om att ett av träden på Strandpromenaden i Lindesberg delvis lös med lila ljussken i stället för med det önskade gulvita. Tydligen var någon sladd felkopplad. Grannar hade klagat och någon skrev en artikel om det (och nu skriver jag med). Det finns alltid människor som tycker om att klaga och som orkar lägga tid på att ringa runt till myndigheter med tämligen Små Bekymmer, men hur lyckades de få någon annan så intresserad att händelsen blev publicerad? Dessutom bildades snabbt en Facebook-grupp för frågan och då handlade det inte om hur gräsligt det var att ett träd stack ut utan snarare om hur fint det skulle kunna vara om alla träd var färgade. Jag gick med. Jag gillar mångfald. Jag gillar också att då och då tycka till i små frågor som egentligen inte spelar någon roll.
Inför jul är livet fullt av Små Bekymmer men vi låter dem bli jättestora. Alla mår inte bra av julhetsen. Till er säger jag: slappna av, det blir jul ändå. Skriv en lista, en detaljerad lista, och bocka för de tre viktigaste punkterna. Bedöm om de är genomförbara. Börja bearbeta sorgen över det som inte är möjligt (som att få hem barnen just den här julen) och koncentrera dig sedan på tre genomförbara och för dig viktiga punkter. När de är klara kan du lägga till fler om du vill. Du bestämmer.
Det är mycket svårare att hantera de stora bekymren. Många gör det helst inte och för en del fungerar det under stora delar av livet. Andra mår dåligt. De Stora Frågorna har sällan ett svar som gäller för alla nu och alltid. I stället hittar man delar av svaret undan för undan genom livet. Och det ger mening, förståelse och sammanhang vilket faktiskt leder till lycka. Det finns det åtskilliga psykologiska teorier kring. (För den som vill fördjupa sig går det att söka på känsla av sammanhang kallat KASAM).
Juletid har varit en period när vi traditionellt haft lite tid åt sådant meningssökande, inte perioden före då förstås, men själva julen, då när all mat är lagad och alla sysslor utförda och man uppnår julefrid. Då är ett utmärkt tillfälle för Stora Frågor. Och vi behöver få den tiden, julefriden. Inte hetsa vidare till nästa fest och nästa planering utan vila i allt vi har uppnått och njuta av frukten av vårt slit. Ta vara på juldagen och annandagen och njut! Vi människor behöver återkommande perioder, årscykler. Tider när vi jäktar över De Små Bekymren och perioder när vi begrundar De Stora Frågorna, tider av utåtriktad aktivitet och av inåtriktad. Tider av advent och av julefrid.