Nu pekar exakt allt mot att Kristdemokraternas nästa partiledare blir Ebba Busch Thor. Själv har hon senaste månaden gett intervju efter intervju om att individen och familjen ska värnas från en tvingande statsapparat, om skärpt arbetslinje och behovet av ett stimulerande företagarklimat. Ekonomisk liberalism, annars konservatism.
Men det hittills mest belysande medieframträdandet var då hon lät sig intervjuas av Världen idag, en kristen dagstidning med koppling till Livets ord, vars grundskola hade Busch Thor som elev. Här talar hon om abort, om att hon anser att ”vi behöver ha en nollvision” och ”måste göra mer i abortfrågan”. Nej, gränsen ska inte sänkas. Nej, hon ställer sig bakom svensk lagstiftning. Men hon vill alltså göra mer. Vad?
Ett konkret svar kommer, nämligen att hon tycker att Sverige ska införa samvetsfrihet, det vill säga att vårdpersonal ska ha möjlighet att vägra att genomföra och på annat sätt delta i samband med aborter.
”Den här frågan avfärdas ganska nonchalant i svensk debatt idag och det är något som jag tycker är oroväckande. Det innebär ju att man avfärdar något som handlar om en av livets svåraste frågor som något bekymmerslöst”, resonerar Busch Thor, som sedan ger ett besked som är raka motsatsen till vad som tidigare kommit från Göran Hägglund:
”Jag tycker att vi i enlighet med Europakonventionen borde kunna hitta ett sätt att i Sverige införa samvetsfrihet”, menar Busch Thor.
Spola tillbaka till förra våren, till Hägglund i riksdagen:
”För min del har jag kommit fram till att en lagstiftning blir otymplig, klumpig och riskerar att i yttersta fall äventyra den lagstiftning som vi har en bred enighet om i Sveriges riksdag när det gäller just en samvetsklausul.”
Hägglund gjorde en markering, om än varsam, gentemot sitt eget parti. Det var påfrestande att lokala företrädare ivrigt försökte att just äventyra svensk lagstiftning. Kristdemokrater i Kronoberg motionerade om att landstinget skulle införa samvetsfrihet, med konsekvens att även den som vägrar abort vore aktuell att anställa. Liknande förslag hördes från Jönköping.
Båda distrikten har nominerat Busch Thor.
Argumentet var att samvetsfrihet ”respekterar olika människors olika gräns”. Men det handlar givetvis om abortmotstånd. Inte genom att direkt angripa kvinnans rättighet till abort. Det är meningslöst. Det saknas helt opinion för den linjen. Abortmotståndet har följaktligen uppdaterat sig.
Att flera kristdemokratiska distrikt simultant började driva frågan om samvetsfrihet, är att jämställa med en kampanj – avsedd att mobilisera fler sympatisörer och åstadkomma förändring inom Kristdemokraterna, självklart fokus för den som vill hitta en etablerad politisk plattform där det redan finns en generös tolerans gentemot abortmotstånd.
Du minns kanske barnmorskan som anmälde flera sjukhus till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för att de inte velat anställa henne. Hon ville inte utföra abort. Hon krävde särbehandling. Barnmorskan och Busch Thor delar inte bara övertygelsen om att Sverige ska ha samvetsfrihet, utan även den om nollvision för abort: ”Det borde inte behövas eftersom vi har preventivmedel och är så upplysta i vårt samhälle idag”, sa hon till Dagens ETC.
Som tur var beslutade DO att hon inte blivit utsatt för diskriminering, men slog fast: En barnmorska måste hantera abortärenden om en kvinna ska kunna garanteras sådan vård.
En av de motionerande kristdemokraterna i Kronoberg försökte: ”De som inte gillar samvetsfriheten gör ofta kopplingar till aborträtten, men det ska man inte göra. Det är två olika saker.”
Det är ju inte det.
Kopplingarna är relevanta för att samvetsfrihet skulle urholka aborträtten. Det är inte ett dugg svårare än så. Om samvetsfrihet införs i svensk vård blir följden en osäkerhet hos patienten. Är den jag söker hjälp av praktiserande abortmotståndare?
Nu finns en trygg majoritet i den lagstiftande församlingen som förstår detta. Men snart väljs en partiledare som fullt ut ställer sig på abortmotståndets sida vad gäller samvetsfrihet. Det är inte en marginell förändring.
Alliansens övriga partier har en skyldighet att grusa alla förhoppningar Busch Thor kan tänkas ha om att samvetsfrihet kan vara det nya vårdnadsbidraget, alltså en kompromiss som prioriterar borgerlig husfrid även om det sker till priset av destruktiv politik.