Utifrån detta växer allianser fram mellan det traditionella abortmotståndet och de nya högerpopulistiska och högerextrema partierna.
Men samtidigt möter de här rörelserna ett kraftfullt motstånd. Det har ställts på sin spets i Polen, där en demokratirörelse med rätten till abort som första paroll blivit en så stark massrörelse att den liknats vid situationen i Belarus.
Och låt oss ta fasta på detta, hur folkliga feministiska rörelser faktiskt kan göra skillnad och vad i kampen som ger resultat. I veckans ETC nyhetsmagasin besöker vi flera länder i Latinamerika. Där vittnar feminister om vind i ryggen för frågan om rätt till abort, och det beror bland annat på ett systematiskt folkrörelsearbete. Demonstrationer ja, men inte bara. Dessutom förs samtal, inte minst på landsbygden, där människor får utrymme att prata om politik och demokrati.
Vissa möten har genomförts för enbart kvinnor och i vårt reportage vittnar aktivister om att det då gått lättare att diskutera ett ämne som annars till viss del fortfarande är tabu.
Irland har samma erfarenhet. Ett metodiskt folkrörelsearbete har lett både till en snabb liberalisering i fråga om synen på samkönat sex – och 2019 blev abort lagligt.
När jag besökte Irland för några år sedan fick jag inblick i den här typen av lokala möten, där kvinnor berättar för varandra om sina liv – och sina aborter. Jag såg hur det förändrar. När tystnaden bryts blir det omöjligt att tänka abstrakt om aborter. När du vet att din syster, din mamma, din granne och din kusin gjort abort kryper frågan om liv och död för människor du känner, in på skinnet.
För liv eller död är vad frågan handlar om: Så fort abort är otillgängligt så dör kvinnor. Osäkra abortmetoder tar nämligen ungefär 47 000 kvinnors liv världen över varje år, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Det gör osäkra aborter till en av de största dödsorsakerna i världen bland kvinnor i fertil ålder.
Ja, aborträtten har vind i seglen i flera delar av världen – och den är samtidigt hotad i andra. Dock inte i Sverige. Jämfört med andra länder är stödet för en liberal abortpolitik starkt. Bara 10 procent vill, enligt tidigare undersökningar, se en mer restriktiv abortpolitik.
Men vi ska aldrig ta vunna segrar för givna. Det var några år sedan, men kom ihåg att RFSU 2014 attackerades med rökbomber i samband med en filmvisning om rätten till abort, vilket visar att det finns ett potentiellt våld från högerextrema grupper, även här.
Vid abortkliniker i USA står det vakter med skottsäkra vakter, det kan bli mer militant också i Europa.
Abortmotståndet är välorganiserat och har stora ekonomiska resurser. En debatt att ta på allvar är den om vårdvägran enligt en samvetsklausul. När det inte är gångbart att föra fram förslag på att inskränka aborträtten söker abortmotståndarna andra vägar.
Vi måste samtidigt hålla ögonen på samarbetet mellan det traditionella och det nya abortmotståndet – och inte minst måste det organiserade abortmotståndet mötas av ett organiserat internationellt samarbete mellan organisationer som står upp för fri abort.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.