I utställningen Vi & dom – en utställning om hatbrott på Polismuseet i Stockholm möts besökaren av berättelser från personer som har blivit utsatta för hatbrott, för att därefter själva få utsättas för hatet. Några frågor som tas upp i utställningen är: Varför drabbar hatbrott hårdare? Varför anmäls inte fler hatbrott? Vad gör polisen? Vad kan du göra?
Målsättningen med utställningen som främst vänder sig till ungdomar är att skapa en större medvetenhet kring hatbrott och vad de innebär.
Utställning: Vi & dom – en utställning om hatbrott. Hade premiär i februari och pågår två år framåt.
Mobil teknik på liv och död
I utställningen I’m Alive – mobil teknik på liv och död på Tekniska museet i Stockholm har nyanlända delat med sig av sina berättelser om vad smarta telefoner och mobilt internet har betytt för dem under deras flykt. Besökaren får bland annat möta Deema, Hanadi och Kahlid och ta del av deras flyktberättelser, samt vittnesmål om hur avgörande tekniken har varit för deras överlevnad. I VR-upplevelsen ”Clouds over Sidra” kommer besökaren nära flyktingarnas vardag i lägret Zaatari i Jordanien.
Utställning: I’m Alive – mobil teknik på liv och död. Pågår till 20 augusti.
Fotografier från Gaza
I sommar visar Hasselblad center i Göteborg upp Kent Klinchs gripande bilder från Gaza. Utställningen Gaza Works tar ett samlat grepp kring Kent Klinchs mångåriga engagemang i Gaza. Här visas fotoserierna Gaza Photo Album (2009), Killing Time (2011), Black Friday (2014–2015), samt ett helt nytt arbete om Gaza International Airport. Kent Klich är född 1952 i Sverige och bor i Danmark. Han har studerat psykologi vid Göteborgs universitet och fotografi vid International Center of Photography i New York. Han var medlem i bildbyrån Magnum mellan 1998–2002.
Utställning: Gaza Works. 3 juni till 17 september.
Sällan visad konst av Anders Zorn
Årets sommarutställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm visar i samarbete med Zornmuseet i Mora fram sällan uppvisade verk av Anders Zorn. Utställningen visar fotografier, etsningar, skulpturer och målningar. Zorns var utöver målare, ”en briljant etsare och skulptör”. Konstverken har lånats in från andra museer liksom från privatpersoner.
Utställning: Anders Zorn. 29 april till 13 augusti.
Möt romerna
I utställningen Vi är romer – möt människorna bakom myten på Malmö museer får besökarna ta del av enskilda romers vardag och historia, som kantas av utanförskap, fattigdom, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik och framtidshopp. Utställningen bygger på intervjuer, foton och filmer gjorda av och med romerna själva, Göteborgs stadsmuseum och Forum för levande historia.
Utställning: Vi är romer – möt människorna bakom myten. Pågår till 31 december.
Zoo World – Falsterbo Strandbad
Konsthallen vid Falsterbo strandbad presenterar fram till och med den 14 maj fotoutställningen Zoo World.
Fotografen Julia Lindemalms dokumentära och personliga arbete tar sig an realiteten att 700 miljoner människor världen över besöker en djurpark varje år. Hon vill problematisera att djuren i burarna beskådas som objekt, samtidigt som deras naturliga utrymme i det vilda fortsätter att krympa. Fotografens ambition är att visa upp hur djuren försöker anpassa sig till den konstgjorda miljön, i vilken de är ständigt betraktade, samtidigt som betraktarna kommer allt längre ifrån det ursprungliga och vilda, som de är ute efter att beskåda.
Zoo World innehåller fotografier tagna på tio olika djurparker runt om i Europa, från Berlin till Borås.
Utställning: Zoo World. Pågår till 14 maj.
Vem är same, vem är svensk och varför vill du veta?
Det är temat för utställningen Sápmi – om att vara same i Sverige på Nordiska museet i Stockholm.
Utställningen kretsar kring frågor om identitet, historia och framtid, om rättigheter och orättfärdigheter, om kulturmöten och kulturkrockar, om bilden du har av dig själv och bilden av ”den andre”. Fem teman är i centrum: Vems spår? Vem är vad? Vems saker? Vems blick, vems röst? Vemsrätt, vems mark?
Utställning: Sápmi – om att vara same i Sverige. Pågår tills vidare.
Tidig kriminaljournalistik från New York
Fotografiska i Stockholm sätter under våren upp en utställning med 350 fotografier av den legendariska pressfotografen Arthur Fellig, känd under psedonymen Weegee. Under 1930- och 40-talen dokumenterade han brottsplatser i ett New York, en stad som då var hårt ansatt av våldsbrott, organiserad kriminalitet och korruption. Weegee var under denna tid ständigt först på plats för att dokumentera de skandaler som pressen hungrade efter. Men fotografierna rymmer inte bara ond, bråd död utan även gatuliv och kärlek.
Utställning: EXTRA! Weegee. 7 april till 28 maj.