– Det här är verkligen zombiernas tid, mer än någonsin, konstaterar Linda Flores Ohlson, lektor vid Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet.
Hon är inte bara en hängiven zombienörd, utan forskar också på ämnet. När den första Zombiefilmfestivalen arrangeras på Draken med start i dag, söndag, är hon en av gästerna som finns med för att leda in publiken i zombiernas värld genom ett panelsamtal som leds av Herman Geijer, välkänd zombie-överlevnadsexpert.
Linda Flores Ohlson berättar att hon alltid har varit intresserad av monster i allmänhet, och eftersom zombier nu blivit en så stor del av vår populärkultur har det varit naturligt att hennes fokus riktats dit.
– Jag tror att jag tycker om dem eftersom de inte är otäcka på riktigt. Jag kan bli rädd utan att må dåligt, säger hon och fortsätter:
– I dag lever vi så komplicerade liv med så många krav. Jag tror att livet som människorna lever i populärkulturens zombieberättelser innebär en frihet som kan vara tilltalande. Du dödar eller dödas, lever för att överleva. Det är enkla liv som jag tror att många fascineras av.
Stor makt i litet ord
Hennes pågående forskningsprojekt får många att höja på ögonbrynen. I alla fall utanför den akademiska världen. Just nu forskar hon nämligen om zombiens pronomen utifrån ett språkvetenskapligt perspektiv.
– När jag var på en populärkulturkonferens i Philadelphia var jag bara ”the zombiegirl” och det var inget märkligt. Där kände jag mig väldigt hemma. Men det händer att folk tycker att det är konstigt. Utanför institutionen kan folk fråga: ”Hur i all världen kom du på att du ska forska om det här?”
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ja, hur kom hon egentligen på att zombiens pronomen är intressant? I sin forskning har Linda Flores Ohlson undersökt ett stort engelskspråkigt material bestående av romaner, filmer och tv-serier för att se om zombien benämns som ”he”, ”she” eller ”it” - han, hon eller den/det.
– Det är intressant eftersom ett enda litet pronomen kan berätta om zombien anses vara en människa eller inte. Det väcker frågor om var gränsen egentligen går för när människor upphör vara människor.
Minska samvetskvalen
Som exempel berättar hon om en scen ur tv-serien ”Z nation”. Den yngre karaktären som kallas för 10 K berättar för den äldre Doc om hur han tvingades till att döda sin pappa efter att han blivit smittad och förvandlades till en zombie.
”Damn kid, you had to put down your own dad?” säger Doc.
”I didn’t kill him, I killed it.” svarar 10 K.
– Bara genom den korta konversationen förstår vi att 10 K inte ser på sin pappa som en mänsklig varelse längre, konstaterar Linda Flores Ohlson.
Hon menar också att användandet av pronomen kan bidra till att avhumanisera en zombie, för att minska samvetskvalen över att ta död på den.
– Med min forskning vill jag visa hur små ord som pronomen kan bära en otrolig makt för att humanisera eller avhumanisera. Det gäller inte bara zombier i fiktionen, utan också i verkligheten där vi gärna avhumaniserar funktionshindrade eller flyktingar. Det steget kan vara skrämmande litet.
Zombien blir mer human
Precis som alla kulturella fenomen behöver också zombien utvecklas för att vara fortsatt intressant. I modernare verk blir det vanligare att zombierna är någorlunda intelligenta varelser vilket komplicerar människans relation till dem ytterligare.
– Här kan man dra paralleller till vampyrerna, som innan zombiernas genombrott var väldigt populära. Men nu har de blivit väldigt humaniserade och romantiska, ibland till och med sexiga, säger Linda Flores Ohlson och fortsätter:
– Frågan är om zombien är på väg åt samma håll – och vilket monster som i så fall kommer att ta dess plats?