De följer efter Norrköpings kommun och låter biblioteket, fritidsaktiviteter, utsmyckning av offentlig konst och övriga uppgifter som tidigare ålades kultur- och fritidsnämnden sortera under andra avdelningar.
Förslaget, som röstades igenom i Håbo kommunfullmäktige i början av oktober, betyder att kommunen avvecklar sin kultur- och fritidsnämnd vid årsskiftet.
Det sker bara några månader efter att kulturpolitiken i Norrköping hamnade i fokus för en intensiv debatt i hela landet, när förslaget kom om att kultur- och fritidsförvaltningen i staden skulle avskaffas och istället ingå i ett nytt tillväxt- och utvecklingskontor.
Kommunen, som styrs av M, C och KD med stöd av SD, framhåller att beslutet är en besparingsåtgärd på grund av ökade kostnader. Kommunfullmäktige tog beslutet i början av oktober vilket kommer att innebära en besparing på cirka 2,5 miljoner, menar kommunen. Att det ekonomiska läget är tuffare för mindre kommuner bekräftas bland annat av SKF:s rapport från i våras, där många kommuner förväntas redovisa underskott under 2024.
Jag tror det här också är ett demokratiproblem, eftersom många uppgifter som rör kultur- och fritidsnämnden kommer hamna under kommunstyrelsen
Samtidigt finns en oro bland invånare och anställda att kulturfrågor ”riskerar att nedprioriteras i andra nämnder/förvaltningar” vilket framkom i en utredning inför beslutet. Biblioteket knyts till barn- och utbildningsnämnden, fritidsaktiviteten Ung i Håbo hamnar under socialkontoret och övriga kultur- och fritidsområden under kommunstyrelsen.
Anna Söder Rytterholm (MP) var starkt emot beslutet. Eftersom kommunens styre liknar regeringsunderlaget för hela landet, ett borgerligt styre med stöd från Sverigedemokraterna, är hon rädd för att avvecklingen är en del i partiets större ambition att nedmontera kulturen.
– Jag är rädd för att kulturfrågor tappas bort, men framförallt att fritidsaktiviteter för unga blir lidande. Jag tror det här också är ett demokratiproblem, eftersom många uppgifter som rör kultur- och fritidsnämnden kommer hamna under kommunstyrelsen, och vi små partier har ingen plats i den, säger Anna Söder Rytterholm.
Hon är tydlig med att kommunen behöver anpassa sig till det svåra ekonomiska läget, men att dra in på kultur- och fritidsverksamheten inte är lösningen på det.
Under debatten i kommunfullmäktige menade också Somir Sinha Ray (L) att han mött medarbetare under kultur- och fritidsnämnden som varit oroliga, en bild han delade med en facklig representant under beredningen av beslutet.
Sofia Wirström, chef på biblioteket i Håbo, säger att vid omorganisationer uppstår det alltid en oro, men de har mest framkommit från besökare på sociala medier, menar hon.
– Det är klart att jag har märkt av en oro, men verksamheterna i sig finns ju kvar, säger Sofia Wirström.
Förslaget bifölls under en omröstning i början av oktober, med siffrorna 33 mot 3. De som röstade emot var L, V och MP, alla med ett mandat vardera i kommunfullmäktige.
Dagens ETC har sökt representanter för M, S och L utan framgång.
Till Ena Håbo-Tidningen svarar kommunstyrelsens ordförande, Catherine Öhrqvist (M) på frågan om kulturfrågor nu riskerar att nedprioriteras, att "Vi är en politiskt styrd organisation, det innebär att det är förtroendevaldas ansvar att se till att dessa frågor inte hamnar i bakgrunden”