De har länge varit några av landets största artister – men säger själva att de fortfarande stoppas från att spela inför sin publik. Debatten om svenska rappares konserter fortsätter.
Yasins tre bokade festivalspelningar i sommar har lett till lycka bland fansen. Men också ilska och krav på bojkott från lokala politiker. I Umeå, där Yasin är bokad att spela på Brännbollsyran, överväger kommunen att dra in sitt ekonomiska stöd till festivalen, enligt SVT.
Även konserterna i Borlänge och Kristianstad har debatterats i både lokala och rikstäckande medier.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L), har i en artikel och påföljande tv-debatter drivit frågan om att konsertarrangörer inte bör ge artister i genren ”en arena”.
Festivalspelningarna är tänkta som en slags comeback på svenska livescener för en artist som inte spelat i landet på nio år. Men Yasin, en av landets mest streamade alla kategorier, har länge siktat högre än så.
Enligt källor som Dagens ETC talat med har både Yasin och andra stora rappare länge planerat för stora stadiumspelningar. Den sorts bejublade möten med fansen som Ant Wan genomfört, först på Avicii arena 2023 och sedan på Tele2, året efter.
Men hittills har ingen annan hiphop-artist lyckats genomföra den sortens arrangemang.
Personer nära artisterna hävdar att det ofta beror på att polisen i någon form avråder arrangörer från att genomföra spelningen. Det kan även handla om att man ställer så höga krav på säkerhetsarrangemangen, att inte ens förhållandevis stora bokningsbolag anser sig ha råd att genomföra konserterna.
Polisens presstalesperson Rebecca Landberg säger att hon inte har insyn i just ärendet kring Yasin, men påpekar att arrangören har ansvar för ordning och säkerhet kring ett arrangemang och att polisen kan sätta upp ”villkor” kring säkerheten, som arrangören är skyldig att följa.
– Polisen kan exempelvis stoppa eller upplösa en tillställning om det föreligger risk för allvarliga ordningsstörningar eller om arrangören inte följer de föreskrifter som gäller för evenemanget, till exempel gällande säkerhet, tillstånd eller regler för publik, säger Rebecca Landberg.
– Polisen har alltid dialog med arrangören kring stora evenemang, ofta långt innan.
I en kommande bok om Yasin, ”Nation av poeter” av journalisten Mohamed Yussuf, berättas hur Yasins singel ”Hur som helst”, egentligen var tänkt att nå publiken som en trailer för något större – starten på biljettförsäljningen till Yasins första stora arenaspelning i Sverige, på Tele2 arena den 7 september 2024.
Titeln på evenemanget var ”Homecoming”.
Men i sista stund stoppades spelningen.
Debatten sätter käppar i hjulet
”Enligt en nära källa fick arrangören kalla fötter efter att polisen, med hänvisning till säkerheten, avrått från att hålla konserten. Det fick arrangören att dra sig ur och hela projektet föll samman. Flera månaders arbete gick till spillo”, skriver Yussuf.
Han beskriver trailern som Yasin spelat in för att marknadsföra biljettsläppet:
”Vintern ägnades åt förberedelser, och i början av 2024 höjdes tempot. Yasin spelade in en minutlång trailer, där han sitter i en hotellbar. Hans utseende skiljer sig något från vad publiken är vana vid. Istället för iögonfallande märkeskläder bär han vit skjorta och en jacka i brun mocka. Han tittar ner på mobilen, där en radda meddelanden från fans sveper över skärmen. Somliga är på engelska och alla handlar om en och samma sak: När blir det konsert i Sverige?
Så ringer telefonen och Yasin svarar:
– Ska vi säga så då, Tele2 arena, 7 september? Räkna med mig, säger han i luren med ett brett leende.
Att polisens säkerhetsrekommendationer till konsertarrangörer leder till inställda spelningar är inget ovanligt, menar flera personer på den svenska hiphopscenen som Dagens ETC har talat med.
En manager kallar det för ”vardagsmat”.
Personen vill, som många i den här texten, vara anonym – för att inte skada artisterna hen jobbar med och deras chanser att i framtiden få möjlighet att spela.
Många vittnar om att debatten kring artisterna sätter käppar i hjulet för allt från tv-framträdanden och konserter till reklamsamarbeten – helt enkelt det man kan tjäna pengar på i musikbranschen idag.
Skivbolagsjättarna vill inte synas offentligt
Den svenska musikbranschens större aktörer har ofta varit försiktiga med hur de kopplas till de största hiphopartisterna – i alla fall i offentligheten.
Men de stora skivbolagen har ändå samarbetat med rappare via olika sorters distributionsavtal, utan att själva delta i den bredare samhällsdebatt som artisterna ofta dras in i.
Flera personer som jobbar nära rapparna säger till Dagens ETC att detta gränsar till hyckleri. Man vill gärna tjäna pengar på artisterna, men helst inte synas med dem offentligt när debatten kring musik och kriminalitet blåser upp. Som den nu återigen gjort kring Yasins kommande festivalspelningar.
Men nu går några av musikbranschens jättar in med sina resurser bakom en av landets mest omdebatterade artister.
De senaste veckorna har det i branschen talats om hur Yasin ingått avtal med ett av Nordens största bokningsbolag. Enligt uppgifter till Dagens ETC är också ett distributionsavtal med ett av världens största skivbolag underskrivet och klart.
Nu när alla ser pengar i det här så är plötsligt alla med på tåget
Och efter sommarens festivalspelningar vill bokningsbolaget göra ett nytt försök att boka en arenaspelning. Ett datum är reserverat på en av landets största arenor. Men ännu är inget spikat.
Nya, större, festivalbokningar är också på ingång.
En rad av branschens största aktörer står nu alltså på kö för att jobba med Yasin. Men personer som jobbar nära honom är ändå oroliga att det till slut ska bli ”som vanligt”, som en person uttrycker det. Att pressen från resten av samhället och polisen gör att arrangörerna backar.
Därför är alla måna om att festivalspelningarna ska fungera bra, utan kontroverser. Man har under den senaste tiden engagerat sig på ett sätt som man inte brukar göra för andra artister, för att allt ska flyta.
– Det görs massor av extra jobb just nu, för att en arenaspelning ska kunna bli av sen, säger en källa.
”Alla ser pengar i det här”
Även andra stora namn som Asme, Ant Wan och 1.Cuz har planerade spelningar under sommaren. Kanske har vinden börjat vända för svenska rappare på de stora livescenerna?
Källorna som Dagens ETC talat med menar att mycket hänger på hur debatten kring Yasin, som pågått många år, utvecklar sig under våren.
– Nu när alla ser pengar i det här så är plötsligt alla med på tåget, säger en annan person som jobbar i den svenska hiphopscenen.
– Men ingen har vågat ta första steget. Tidigare har alla fegat ur när de fått press på sig.
Många som jobbar runt artisterna är fortfarande nervösa – vana vid att den här sortens möjligheter snabbt kan försvinna igen.
– Egentligen handlar det här i grunden om att få göra liveshower för andra än Kentfans, säger en källa som jobbar nära många svenska hiphopartister.