BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I år har Way Out West låtit nya samarbetspartnern Collector Bank upprätta ett område i Slottsskogen med concierge, DJ:s, mat och en vedeldad badtunna på en brygga ut i Lilla Dammen. Det sistnämnda verkar dock väldigt nytt för Ola Broquist är ovetandes, men gillande.
– Lilla Dammen är primärt en matsatsning. Vår huskrögare Mats Nordström har skapat en vinbar och handplockat tre kvinnliga kockar. Det blir en egen, lite uppsnäppad streetfood-meny. Kockyrket är ju ett skrå som utvecklas så det är helt galet. Vi vet ju att att det i alla tider fått vara kvinnor som lagat maten över hela världen. Men alltid när det rör sig om att synas i samband med matlagning, i TV eller när det ska vinnas priser – då är det alltid män som lyfts fram. Mats Nordström lyfter fram jämlikhetstänket där, säger Ola Broquist.
Att det finns platser där besökarna kan sätta sig ned och andas ut en stund är nog så viktiga på en festival med så många intryck.
– Vi vet redan att i år kommer det att komma mer folk än någonsin, så vi behöver ta tillvara på ytterkantsområdena, alla de små skrymslen som faktiskt finns.
Ola Broquist säger att festivalen redan vet att det kommer att slås publikrekord.
– I fjol kom det 33 000 personer per dag och vi närmar oss redan de siffrorna. Vi har släppt några extra biljetter.
Satsar på samtal
Vegetarisk mat är ofta på tapeten när det snackas Way Out West. En annan sak som det satsas på är WOW Talks, en plattform för samtal. Det är andra året det anordnas, och i år kommer politiker som Anders Ygeman, artister som Annika Norlin och den kreativa ledaren Babak Azarmi.
Festivalproffsen har lärt sig att det kan löna sig att hålla koll på norska Øyafestivalens bokningar om man vill gissa sig till vilka akter som kan tänkas komma till Way Out West. Det är mycket överlappning mellan festivalernas program.
– Vi stämmer av med varandra, med Øya i Oslo och Flow i Helsingfors. De akter vi är intresserade av alla tre försöker vi sätta ihop ett gemensamt bud på, eller om det är något som bara vi och en festival vill ha. Øya skiljer sig ju på det sättet att det är ungefär halva storleken mot oss andra.
Färre brott än en vanlig helg
På senare tid har diskussionen gått het kring sextrakasserier på festivaler och stadsfester. Enligt Ola Broquist är dock Way Out West tämligen förskonat från både trakasserier och brott.
– Polisen säger att det är färre brott på festivalen än på en vanligt helg i Slottsskogen. Vad gäller sextrakasserier så växlar det, ett år är det 1-2 fall, ibland inga alls.
Ola Broquist är ganska lång och ser fryntlig ut i sin Miraculix-minglande uppenbarelse. Det är lätt att spotta honom på Way Out West.
– Jag ser jättemycket band på festivalen. Jag försöker se i lite av allt, i princip. Går mellan scenerna och kollar vad som händer. Hur rör sig folk? Vad kan bli bättre? Vilka är på fel scen, fel tid?
Festivalgeneralen har svårt att plocka ut särskilda minnen från de tio festivaler som staplats i minnets avgångshall. 2011 hände dock något magiskt.
– Prince går ju inte att undvika. Att han fick spela ända till ett på natten var fantastiskt. Prince var ju en sån artist som gjorde allt på sitt sätt. När han bokades in var schemat redan satt för kvällen och så får vi veta att konserten ska vara minst tre timmar lång, och antagligen längre. Det kunde inte bli på något annat vis. Då var Göteborgs stad väldigt smidiga. Vi ställde en ordentlig fråga någon vecka innan festivalen. Det var inga konstigheter alls. Vi har ofta upplevt att Göteborg är månt om att det ska en evenemangsvänlig stad.
Noga med könsfördelning
Ola Broquist säger att han är stolt över Way Out Wests HBTQ-certifiering och att fler festivaler borde tänka mer på jämlikheten.
– Vi är många som behöver lära oss mer om öppenhet och tolerans. Vi tänker aktivt på könsfördelningen bland artisterna också. Sen kanske det inte går att ha exakt 50/50 varje år men det är ändå viktigt att tänka så. I år tror jag att det kan närma sig 50/50 faktiskt.
– Annars är det överraskande få festivaler som är medvetna om det överhuvudtaget. Sverige har ändå kommit långt i det hänseendet.