Näsåkers gamla festplats har en naturlig amfiteater i vars botten stora scenen är placerad. Runt om tallbevuxna nipkanter som är karaktäristiska för landskapet runt Ångermanälven. Och så själva forsen med sina hällristningar. Platsen är en uråldrig kultplats där människor har varit aktiva i 6 000 år.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Utan volontärer, ingen festival
Sedan 1995 har det rullat på. År efter år har frivilliga jobbat med att göra festivalen till den stämningsfulla och trevliga tillställning den är. Utan volontärer skulle det inte bli någon festival i Näsåker.
– Hälften anmäler sig själva via hemsidan, och den andra hälften anlitas via de cirka 60 ansvarspersoner vi har på olika områden. Endast fyra personer är anställda och jobbar i olika omfattning under hela året, berättar Märta Kero som är volontäransvarig för Urkult.
Volontärerna kommer från hela landet, och många återkommer år efter år. De jobbar 12 timmar fördelat på 2–3 pass under festivalveckan.
Åke Liljan Liljekvist från Sundsvall har jobbat ideellt i runt tio år vid insläppet på Urkult.
– Det är en så skön blandning på folk. Allt från gamla gröna vågare till de nya, unga. Och det gäller både i volontärsleden och bland besökarna, menar han.
Lovisa Mannela tillhör en yngre generation volontärer och har jobbat de två senaste åren. Men festivalbesökare har hon varit sedan hon var 15 år.
– Det är så roligt. Att träffa alla dessa människor, uppleva den där speciella stämningen … Stämningen och känslan på den här festivalen är unik. Alla älskar Urkult och alla vet att vi jobbar bäst tillsammans, säger hon.
Märta Kero tycker detsamma.
– Stämningen tar fram det bästa hos folk. Då man mår bra, gör man bra.
De använder ord som gemenskap, närhet, öppenhet, ärlighet, kärlek och beskriver hur alla hjälper varandra – oavsett att man egentligen tillhör olika arbetslag. Hur arbetet med Urkult bygger broar mellan människor även utanför festivalen.
Lovisa Mannela berättar om ett möte på ett tåg där hon såg en kille med ett Urkult-armband och börjde prata med honom.
– Är det en människa som gillar Urkult, då vet man att det är en najs person, slår hon fast.
Möten och nya vänner
Även Liljan Liljekvist har anekdoter om möten med människor kopplat till festivalen, både bland besökarna och de han jobbar med.
– Det är speciella människor som gör sådant här. Fascinerande människor och människoöden. Man kommer nära varandra och man skapar nya vänner.
– Ja! Det är passionerade människor, fyller Lovisa Mannela i.
Åke Liljekvist nämner det faktum att trots festivalens många år har det endast rapporterats ett enda våldsbrott sedan starten 1995.
– Jag tror att blandningen på folk är svaret. Man vill förmodligen inte slåss och våldta om det springer barn runt omkring och gamlingar ser på, gissar han.
Tar hand om varandra och miljön
Festivalen är känd för att locka ett brett register av besökare, här tumlar blöjbarn runt benen på käppstödda åldringars ben. Däremellan allt från ”kostymnissar”, hipsters, punkare – you name it. All mat är ekologisk och alla sopor sorteras och komposteras. Budskapet är tydligt och engagerat.
– Det miljötänk och den uttalade ståndpunkt festivalen har, stämmer väl in på min. Men det är ändå inte avgörande för mitt engagemang. Jag har jobbat här i tio år nu och att jobba ideellt är ett bra sätt att kunna komma tillbaka år efter år, säger Liljan Liljekvist.
Lovisa Mannela menar:
– Miljötänket bidrar till att vi också tänker på att ta hand om varandra och oss själva utöver miljön. Det hör ihop med hela attityden.
Det ideella som driver de ideella
Och visst känner de båda att småskaligheten på denna festival – som även är uttalad, man vill inte bli större, att den inte är vinstdrivande, utan att allt överskott går till nästa års festival – det gör att det känns mer lockande att jobba ideellt. Just därför skulle ingen av dem vilja jobba på någon annan festival.
– Nä, det skulle bara vara jobb. Det här är roligt!
Vi läser i Svenska akademins ordlista definitionen på ordet ideellt – ideell, adj, grundad på el. syftande till högre, andliga värden; osjälvisk; upphöjd, översinnlig (SAOL 2014) – och de instämmer.
– Det är precis det Urkult står för och alla som jobbar med festivalen passar in på beskrivningen, säger de.
Så till slut är det ändå det ideella de ideella drivs av. År efter år.