BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det här har varit, och är, ett oerhört viktigt jobb för mig. Jag har min frihet nu och jag känner ett ansvar för att sprida deras ord och kunskap, säger Martin Schibbye.
Fängslade för sitt skrivande
Texterna har kommit ut ur fängelset på olika vis och materialet är unika vittnesmål.
– De här människorna har ju fängslats för sitt skrivande. De medverkande har tyckt att det har varit spännande att skriva för en teaterscen, det är annat än en artikel.
Allt började för cirka två år sedan när Martin besökte Almedalsveckan på Gotland. På en buss började han prata om fångarna i Kalityfängelset och bredvid honom på bussen satt Riksteaterns teaterchef, Måns Lagerlöf.
– Han frågade mig om de här männen och kvinnorna kunde skriva och det är ju just därför de sitter där de sitter.
Sedan dess har arbetet pågått, med insamling av texter som dramaturgen Eva-Maria Dahlin har gjort föreställning av.
– Jag känner ju igen en hel del av det som kommer fram i texterna. Miljö, fångarnas tankar och situationer. Det här är oerhört mänskliga och personliga texter. Det känns väldigt bra att göra det här.
– Hoten mot det fria ordet är mer påtagliga än på mycket länge. De modiga journalister som har bidragit med texter till den här föreställningen hjälper oss sätta fokus på en av demokratins överlevnadsfrågor, säger Måns Lagerlöf, regissör.
Stående ovationer
Människor som har sett föreställningen har blivit berörda och det har varit stående ovationer, berättar Martin.
– Jag minns själv från tiden i fängelset att människor som bryr sig om en på utsidan blir viktigare än bröd och vatten. Det får en att fortsätta orka, det är samma för de här människorna. Materialet är unikt och har inte 20 år på nacken, det här är händelser som har skett nyligen.
Föreställningen börjar med läsning av texter för att sedan utvecklas till en pjäs där handlingen förflyttas till fängelset.
– Skådespelarna Angelica Radvolt och David Lenneman har verkligen studerat texterna noga och gjort teater av dem. Att vara mottagare, att lyssna, är också att göra en stor insats för de här människorna.
Lokaljournalistiken viktig
Att vara journalist i Etiopien är farligt, berättar Martin. De spelar en viktig roll i demokratin och det är just lokaljournalisterna som är mest utsatta.
– De lever ju kvar i det samhälle som de granskar. Det är de som fängslas och torteras. Vi behöver också diskutera vad som händer här i Sverige när var fjärde kommun saknar lokaltidning, vad händer med demokratin om inte den lokala journalistiken finns?
För att belysa problemet ytterligare kommer en lokaljournalist att medverka på scen.
– Vi har med en journalist från orten i varje föreställning. Han eller hon gestaltar en person i föreställningen.
Hittills har det varit starka reaktioner från publiken.
– Det är en stark föreställning, men lockar även fram en del skratt. Den handlar om död och tortyr, men att även kunna skratta är mänskligt, säger Martin.
Martin Schibbye medverkar även han på scen och spelar sig själv.