I jul är det tänkt att vi ska äta popcorn till hur Moses leder sitt folk genom öknen och till det förlovade landet, på flykt undan faraonisk ondska. Det kommer garanterat att bli episkt. Lika säkert är det att Moses – och så gott som alla centrala karaktärer – spelas av vita skådespelare.
Ridley Scott, regissör, och Christian Bale, Moses själv, går därmed i främsta ledet för ännu ett exempel av ”whitewashing”, enligt kritiker, som med detta menar att Exodus: Gods and Kings kommer att göra sig skyldig till både revisionism och rasism. Vita skådespelare har framträdande roller, trots att européer vid tiden för den bibliska berättelsen ännu inte satt sin fot i Egypten. Svarta skådespelare hänvisas istället huvudsakligen till mindre tongivande slav- och tjänarroller. Inte okej, tycker många (titta in på Twitter under #BoycottExodusMovie för att få en bild av upprördhetens omfattning).
Noah hade samma problem
Det här är inte första gången som underhållningsindustrin anklagas för att vara rasistisk. 2010 handlade det om att Gerard Depardieu skulle spela författaren Alexandre Dumas – iförd mörkt smink och lockig peruk.
– Det sänder en signal om att det inte finns några svarta skådespelare som har talang nog att spela Dumas. Det är självfallet inte sant, sa då Patrick Lozes, ordförande för en organisation som driver afrofranska frågor.
Det finns mer aktuella exempel. Darren Aronofskys påkostade Noah väckte inte bara uppmärksamhet för att den skildrade arkbyggaren som en patriarkal psykopat. Filmen var dessutom påfallande vit.
– I en mytologisk historia har individernas etnicitet ingen betydelse, de ska ändå vara representanter för alla människor, försökte en av manusförfattarna förklara.
Uttalandet stillade – fullt förståeligt – inte missnöjet.
Franco som Obama?
Protesten mot Moses-filmen sammanfaller med en rapport från University of Southern California, i vilken nästan 4 000 karaktärer från fjolårets 100 mest inkomstbringande Hollywoodfilmer gås igenom. Inte ens en femtedel av rollerna spelades av svarta eller latinamerikanska skådespelare.
I en krönika i Nöjesguiden hävdar Valerie Kyeyune Backström att Exodus säger mer om vår samtid än om forna Egypten. Hon skriver:
”Det är tio år sedan Paul Mooney i Chapelle’s Show skämtade om Hollywoods extrema whitewashing med att pitcha sin egen filmidé, The Last Nigga on Earth – starring Tom Hanks. Om det fortsätter så här får vi väl ladda inför att Obama i en framtida biopic kommer spelas av en solbränd James Franco.”