– Vi har fått ställa in alla våra föreställningar. Det har inte hänt på över 20 år, vilket känns otroligt trist. Vi har experimenterat med livestreaming vilket vi är stolta över, men digitala lösningar kan inte ersätta allt. Att gå på teater är en alldeles unik och levande upplevelse där publiken utgör en viktig del. Teaterscenens krav på närvaro är både teaterns styrka och svaghet, säger moment:teaterns producent Brigitta Linder.
Hon får medhåll av Felicia Korman, kommunikationsansvarig på Victoriateatern i Malmö.
– Vi har också fått avboka alla föreställningar i vår, vilket är extremt ledsamt. Kultur är ett mänskligt behov och där är det rummet och platsen som skapar teaterns värde, det går inte att få samma unika upplevelse digitalt, förklarar Felicia Korman.
”Trillar in donationer”
Korman berättar att Victoriateatern drabbats av ett hårt ekonomiskt bakslag under de senaste månaderna. Men Felicia Korman vill samtidigt lyfta fram den våg av solidaritet och generositet som malmöborna visat under krisen.
– Ända sedan vi öppnade vårt ”stöd teatern-swishkonto” så har det trillat in donationer och många människor har meddelat att de avstår från ersättning för biljetter där föreställningarna ställts in. Det hjälper jättemycket och gör att vi förhoppningsvis kommer att hålla oss flytande och stabila till hösten, säger Felicia Korman.
På Angereds Teater försöker man också hålla humöret uppe trots den ekonomiska stress och ovisshet som vänt upp och ner på verksamheten under den senaste tiden.
– Allting har ju stängt ner för oss också vilket är extra tråkigt då Angereds Teater länge fungerat som en länk mellan barn i Göteborgs innerstad och barn som bort i förorterna. Men vi försöker göra så gott vi kan efter de förutsättningar som finns. Just nu samlar vi in berättelser från svensk-iranska barn vars föräldrar flydde under den iranska revolutionen på 1970 och 1980-talet. Ett spännande projekt som håller oss både sysselsatta och kreativa och gör att vi har något att se fram emot, säger Lovisa Phil, producent på Angereds Teater.
På moment:teatern i Gubbängen fortsätter repetitionerna, tanken på att teatern skulle smälla igen är nämligen inte ett alternativ, menar Birgitta Linder.
– Jag hoppas och tror det kommer kunna komma något gott ur den här krisen. Kanske blir det så att fler börjar reflektera över hur vi ska fördela resurserna i samhället. Jag måste tänka så, tänka framåt, det är farligt att välja bort kulturen. Vi behöver kultur i våra liv för utmana våra intellekt.