I dag består hushållet bara av honom själv, men även när de var två vuxna var soptunnan i princip lika tom.
– Ja, det är väl egoistiskt, jag är snål, skrattar Christer Lännergren.
Men egentligen har han inte koll på hur mycket han sparar jämfört med om tunnan hade tömts varje vecka. När han får höra skillnaden – 870 kronor per år – blir han förvånad.
– Det är alldeles för lite för att det ska vara en morot och ekonomiskt intressant.
Skälet till att han ändå har hämtning så pass sällan är nog ett visst miljöintresse, tror Christer Lännergren själv.
Sopmängderna ska minska
Stadens mål är både att minska sopmängderna totalt sett och att få färre hämtningar och mindre transporter. År 2020 ska 70 procent av stockholmarnas matavfall samlas in – i dag hämtas bara 13 procent. Av villaägarna är det endast 32 procent som väljer matavfallshämtning, trots att det är gratis. Och siffran stiger mycket långsamt. Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) ser besvärat på statistiken.
– Det är inte så upplyftande. Vi borde gå in ganska hårt för att få villaägarna att sortera matavfall, och ha en omfattande kampanj där vi berättar varför det är bra och att det blir billigare.
Hon är också förvånad över siffrorna om stockholmarnas sophämtningsfrekvens, och ser personer som Christer Lännergren som ett föredöme.
– De som har hämtning så sällan verkar sortera väldigt bra, och det vore intressant att titta närmre på, säger hon.
Men varför sorteras det inte mer? Är det okunskap eller ointresse?
– Jag tror att det är en kombination. Det beror på hur lätt det är att återvinna och om det finns återvinningsbehållare i närheten. Man har olika incitament, några vill spara pengar, andra vill göra en miljöinsats.
Vill ha positiva exempel
Christer Lännergren i Mälarhöjden vill gärna ha positiva exempel på varför det är bra med avfallssortering.
– Jag hörde en gång att om alla kapsyler återvanns skulle det räcka till alla Volvobilar som tillverkas i Sverige. Det är sånt man minns, jag tänker fortfarande på det när jag återvinner kapsyler.
Information som skickas ut tillsammans med räkningen läser han aldrig. Det gör inte Ninni Borén i Bagarmossen heller. Hennes familj sorterar ut matavfallet och har hämtning av hushållsavfallet varannan vecka, men då är tunnan inte full.
– Vi skulle kunna ha hämtning en gång i månaden. Men risken är att vi glömmer ställa fram tunnan just den dagen, och då är det illa.
Bra att dela matavfallstunna
Ninni Borén tycker också det skulle vara bra om fler kunde dela matavfallstunna, och den möjligheten finns.
– Då är man två hushåll som ska komma ihåg att ta fram den. Matavfallet klarar inte att man glömmer det på sommaren.
Stockholms stad planerar att erbjuda bostadsrättsföreningar att sortera ut matavfall. Dessutom ska en översyn av taxorna göras till nästa år, något som just nu diskuteras på tjänstemannanivå. Det kan komma att innebära att taxan för veckohämtning höjs mer än den för hämtning varannan vecka. Avgiften för hämtning var fjärde vecka föreslås vara oförändrad.
– Vi ska lägga kraft på det här, och om ett år borde vi se skillnad. De som gör rätt ska tjäna på det. Jag tror att man kan skruva åt lite mer så att det blir billigare, säger Katarina Luhr.