Blank. Blank. Blank. En man i kostym står mot väggen och dricker kaffe. Blank. Blank. En kvinna knappar intensivt på sin surfplatta. Björn Söder. Blank. Vi befinner oss i plenisalen, det är den 29 september 2014 och riksdagen ska utse en andre vice talman. Det är ett nytt skede i svensk politik och nyhetsmedier har full beredskap. På andra sidan rummet står Maximilien Van Aertryck med kameran vänd mot raderna av nyblivna ledamöter och iakttar.
– Jag ville klä av bilden av makt, jag åkte dit för att ta bilder med en annan blick och rytm än det som du ser på nyheterna, berättar han.
Scenen är tagen ur kortfilmen Punkt 9: val av andre vice talman, som är Maximiliens bidrag till Göteborgs filmfestival. Det är en 15 minuter lång okommenterad film med klipp från det första mötet med den nya riksdagen. Tanken var att skapa ett helt annat perspektiv än det vi är vana vid, för att tvinga tittarna att tänka själva. Han använder uttrycket motbilder, som skapas för att sätta igång ett kritiskt betraktande. Många var nya på sin post den dagen i plenisalen, på ett sätt såg det ut som vilken första skoldag som helst, och det menar Maximilien, är en insikt som vi inte får ta del av i de rådande medierna.
– Händelser skildras ofta i ett redan färdigt paket, som i ett nyhetsinslag. Men när vi tar bort dramaturgin blir det helt plötsligt en annan berättelse, fortsätter han.
Speglar det absurda
Maximilien Van Aertryck är en passionerad filmskapare som förhåller sig kritisk till arbetssättet inom kommersiella medier. Han menar att skapande av rörlig bild är väldigt styrt, dels på grund av tidspress, och att den estetik som politiken skildras i stödjer och upprätthåller det politiska spelet.
– Jag vill spegla det komiska och absurda som händer i maktens spelrum, som gör att bilden av makt får fler nyanser, säger han och är tydlig med att filmen inte handlar om att driva en partipolitisk åsikt, utan att det är en iakttagelse som ska möjliggöra för åskådaren att aktiveras, granska bilderna och tänka själva.
Syftet med filmen är också att väcka en frågeställning kring det parlamentariska systemet. Är det egentligen ett motstånd att rösta blankt när det blir samma resultat men med en fyra och en halv timmes utdragen rösträkningsprocess? Räcker det symboliska motståndet som visas i filmen eller krävs det något mer?
Hoppas på diskussion
Nu är hans film en av åtta nominerade bidrag till Startsladden 2015. Filmerna kommer att visas i ett pass och han är väldigt glad över att den kom med trots sin icke kommersiella form.
– Jag hoppas att det blir diskussion och debatt kring filmen så att vi har möjlighet att påverka, det är bra om åskådarna kan applicera detta på annat och fortsätta att ifrågasätta hur tillvaron skildras, säger Maximilien.
Behöver ingen introduktion
Och nog finns det mycket att diskutera, det har hänt en del i det politiska klimatet sedan filmen gjordes. Det har snackats mycket om både nyval och den nye talmannen Björn Söder så något intro behöver filmen knappast.
Punkt 9: val av andre vice talman skiljer sig från de kortfilmer som brukar visas och Maximiliens förhoppningar är att den kan vidga begreppet kortfilm och visa att det inte begränsas till bara spelfilm.
– När filmer prioriterar dramaturgin så blir detta ofta på bekostnad av realiteten. Detta blir i förlängningen ett problem, då allt till slut ska passa ett tv-format. Jag vill göra motstånd mot detta! Många har en låst syn på hur film ska se ut, men det är viktigt att tänka ”vad har jag för material och vad kan jag göra med det”. Och det går alltid att göra en film med eller utan finansiering, säger han.