Fråga: Jag är nyfiken på vad som är det vanligaste folk söker till en sexolog för? Vilka råd ger du eller vilken behandling får dem som kommer till dig? Och sedan undrar jag om det är många som vill träffa en sexolog. Hur svåra problem måste man ha för att få en tid?
Svar: Den vanligaste sökanledningen är krångel med lusten. Det kan vara att man haft mer spontan lust tidigare men nu inte har det, att den ena parten vill ha sex oftare än vad den andra vill eller att man generellt känner att man alltid haft svårt att känna eller släppa fram sin lust. Andra mycket vanliga anledningar till att söka sig till mig är svårighet att få eller behålla erektion eller smärta vid sex. De flesta har även stress, oro eller ångest kopplat till de sexuella besvären. Problemet kan ha börjat på ett sätt och av en orsak men allt eftersom tiden gått är det nu något helt annat som vidmakthåller det. Personen har hamnat i en negativ spiral med oro, förväntansångest och att hen spänner sig vilket gör att problemen finns kvar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Jag jobbar med att kartlägga orsaker bakom och vad som upprätthåller problemet. Utifrån detta lägger vi upp en behandling som ofta innehåller information om kroppsliga funktioner, hur tanke, känsla och beteende hänger ihop och kan leda in i en negativ spiral, samt riktad rådgivning. Trots att många tycker att det pratas om sex överallt, upplever jag att mångas kunskap är färgad av snäva och kravfyllda normer och föreställningar. Dessa normer om "rätt" sex handlar ofta om:
- Samlag är det bästa sättet att ha sex på, och det enda sexet som riktigt räknas.
- Lust ska komma spontant. Är men verkligen kär i sin partner blir man spontant kåt.
- I en relation måste båda ta lika mycket initiativ, annars är det fel på relationen.
- Man måste ha sex för att ha en normal relation.
Dessa föreställningar ställer till det eftersom väldigt många inte lever upp till dessa krav och därför känner sig misslyckade. I samtalen handlar det ofta om att vidga synen på vad som är "normalt" och vad som räknas som "rätt" sorts sex. Kan man komma förbi dessa djupt rotade fördomar om sex så kan det faktiskt hjälpa en bra bit på vägen.
Jag brukar säga att det är bättre att ta kontakt med en sexolog ganska snart när man upptäcker att man har problem, då kanske man inte behöver särskilt lång behandling utan kan vända skutan relativt snabbt. Tveka inte att söka hjälp är mitt råd!