Få kunde missa henne, Maria Johansson, som med sin orgel missionerade på Sergels torg. Hennes orgel ingår nu i utställningen ”Kvarterets kvinnor” som öppnade förra veckan. Maria Patomella är konstnärligt ansvarig för utställningen.
– Det handlar om att gräva där man står. Jobbat i de här kvarteren i över tio år. Därför började jag gräva i vilka kvinnor som påverkat de här gatorna, berättar hon för ETC.
Vilka kvinnor får vi möta i utställningen?
– Om man börjar vid klargården. Där har vi i vår samtid kvinnorna som besöker gården, de hemlösa kvinnorna. Men också, om vi sträcker oss 1000 år tillbaka så bodde nunnor där och hade nunnekloster, som ägde mark ända till Uppsala.
Området som omfattas av utställningen sträcker sig från Klaragården, via Sergels torg och Brunkebergstorg och ända ned till riksdagen. Sergels torg skildras som den plats för demonstrationer det har varit,
– Från demonstrationerna för fri abort på 70-talet till ”Mammornas manifestation” i höstas.
Brunkebergs torg i sin tur var i och med det gamla Brunkebergs hotell som låg där, både en plats där många konstnärer och bohemer bodde och verkade, men där bodde också många sömmerskor och telefonister.
– Hela det området var väldigt kreativt, mycket sömmerskor. En kvinna som hette Augusta Lundin startade Sveriges första modehus som låg på olika adresser runt Brunkebergs torg.
– Sedan har vi Klarakvarteren med alla bohemer och sådana som Signe Bergman och Elin Wägner, de som kämpade för kvinnlig rösträtt. Men vi har också telefonisterna som kämpade för bättre villkor och gick ut i strejk. Det är en liten del av kvinnohistorien, som vi hoppas kan inspirera till fler berättelser.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.